Ilmastonmuutos tuo uutta pohdittavaa terveydenhuoltoon. Tukaliin helleaaltoihin on syytä varautua ja miettiä jo ennakkoon, miten kuumuuden tuottamia ongelmia voisi ehkäistä.
Kotihoidossa työskentelevää sairaanhoitaja Annaa huolestuttaa helleaaltojen yleistyminen Suomessa. Tiedetään, että moni kotihoidon asiakas asuu kesällä aivan liian kuumissa asunnoissa. Varsinkin sydämen vajaatoimintaa sairastavat asiakkaat ovat helteen kanssa usein pulassa. Anna pohtii, pitäisikö toimintatapoja jotenkin kehittää nimenomaan siksi, että ilmasto-olosuhteet muuttuvat.
Iira Tiitta, teet Itä-Suomen yliopistolla väitöskirjaa ilmastonmuutoksen terveysvaikutusten lisäämisestä osaksi sairaanhoitajien koulutusta. Miten neuvoisit kotihoidon sairaanhoitajaa varautumaan kuumaan kesään?
– Helteet tappavat vanhuksia jo Suomessakin. Keskusta-alueilla lämpö pakkautuu eri tavalla kuin haja-asutusalueella. Vaatii paljon tietoa, miten asuntojen kuumuus vaikuttaa varsinkin vanhuksiin, joiden fysiologia on erilainen kuin perusterveillä, Tiitta sanoo.
Hän kehottaa Annaa keskustelemaan sekä asiakkaiden että omaisten kanssa, miten asuntoja pystyttäisiin pitämään niin viileänä, että niissä pystyy asumaan. Italiassa sääolosuhteiden ennakoinnissa ollaan askeleen verran pitemmällä.
– Siellä on kehitetty ja testattu ennakointijärjestelmä, jossa kotihoitokin saa ilmoituksen tulevista pitkistä hellejaksoista hyvissä ajoin. He osaavat lähteä puhumaan siitä potilailleen, mutta osaavat myös ottaa tarkempaan seurantaan tiettyjen perussairauksien potilaat, Tiitta kertoo.
Vaatii paljon tietoa, miten asuntojen kuumuus vaikuttaa varsinkin vanhuksiin, joiden fysiologia on erilainen kuin perusterveillä.
Kotihoidossa tulisi Tiitan mukaan tehdä ennakkosuunnitelma siitä, miten tulevaan kesään varaudutaan: Keitä asiakkaita pitää erityisesti tarkkailla? Kannattaako tehdä tarkistuslistoja? Voivatko omaiset auttaa?
Kotihoidon esihenkilöitä Tiitta kehottaa nostamaan aihetta yleiseen keskusteluun.
– Asia ei vaadi erillistä palaverirumbaa, vaan keskustelua ja huomiota muiden asioiden ohessa, Tiitta sanoo.
Sairaanhoitajaa Tiitta neuvoo valmistautumaan kesään hoksottimet hereillä.
– Kun lähdet asiakaskäynnille, katso jo nyt, mikä mahdollisuus asunnossa on lisätä ilmastointia. Tarkastele ja arvioi. Onko tiettyjä asiakkaita, jotka tarvitsevat asian puolesta lisähuomiota? Pidä silmällä sääennusteita: tuleeko helleaalto vai sadekausi, Tiitta neuvoo.
On paljon ohjausta, jota voidaan tehdä ennakolta. Se vaatii kuitenkin ajatusta asiaan, sekä osaamista ja tietoa.
– Jos esimerkiksi insuliinidiabeetikon lääkkeet ovat keittiön kaapissa, johon paistaa aurinko, niin nehän menevät pilalle, Tiitta havainnollistaa.
Ilmastonmuutos tarkoittaa ajattelun muutosta terveydenhuollossa.
Ilmastonmuutos tarkoittaa ajattelun muutosta terveydenhuollossa. Tiitan mukaan asiaa kannattaa pohtia jo sairaanhoitajan koulutuksessa.
– Näkemykseni on, että asiaa tulisi olla muun koulutuksen lomassa. Kun puhutaan vanhushoitotyöstä, tulisi kertoa, kuinka vanhuksen fysiologia reagoi sääolosuhteisiin, ja samoin lastenhoitotyötä käsiteltäessä. Kun puhutaan lämpöhalvauksen mahdollisuudesta, voi mainita, että meilläkin hellekaudet ovat lisääntyneet ja lisääntyvät, hän sanoo.
Tiitta ei suosittele uusia kursseja tai opettamaan perin pohjin sitä, mistä ilmastonmuutoksessa on kyse. Sen sijaan hän suosittelee keskittymään yleistyvien sääilmiöiden vaikutuksiin. Muutakin toimintaa kannattaa tarkastella ilmastonmuutoksen näkökulmasta.
– Terveydenhuolto itsessäänkin tuottaa päästöjä. Kestävämpää toimintaa voisi tuoda koulutuksen lomassa tulevaisuuden terveydenhuoltoon, Tiitta sanoo.
Teksti Mari Schildt
Kuva Shutterstock
Iira Tiitta on sairaanhoitaja, terveystieteiden maisteri ja väitöskirjatutkija Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen laitoksella. Hän tutkii ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksia sekä mahdollisuutta sisällyttää tämä teema osaksi sairaanhoitajien koulutusta.
Artikkeli on julkaistu Sairaanhoitaja-lehdessä 3/2024. Lue digilehteä jäsen- tai tilausnumerollasi.
Tutustu tarkemmin Sairaanhoitaja-lehteen. Lue verkkosivuilla aiemmin julkaistuja Sairaanhoitaja-lehden avoimia juttuja.