Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Hoitohenkilökunnan osaamisen, kompetenssin ja sukupuolen yhteys potilaiden aiheuttamaan työväkivaltaan psykiatrisessa sairaalahoidossa

Systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli selvittää psykiatrisen hoitohenkilökunnan osaamisen, kompetenssin ja hoitohenkilöstön sukupuolen yhteyttä psykiatrisen potilaan väkivaltaisuuteen. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa potilaan väkivaltaisuuden hallintaan liittyvistä tekijöistä tietoa, jota voidaan hyödyntää väkivaltatilanteiden ehkäisemisessä psykiatrisissa yksiköissä.

Tiivistelmän tekijät


Matias Karvonen, TtM, väitöskirjatutkija, Terveystieteiden tiedekunta, Hoitotieteen laitos, Itä-Suomen yliopisto, Niuvanniemen sairaala, karvonem@uef.fi

Riitta Askola, TtT, tutkijatohtori, Lääketieteellinen tiedekunta, Hoitotieteen laitos, Turun yliopisto, riittaanneli.askola@utu.fi

Mirjami Karvonen, LL, Etelä-Savon hyvinvointialue, Mikkelin sosiaali- ja terveyskeskus, mirjami.karvonen@etelasavonha.fi

Lauri Kuosmanen, TtT, dosentti, yliopistonlehtori, Terveystieteiden tiedekunta, Hoitotieteen laitos, Itä-Suomen yliopisto, lauri.kuosmanen@uef.fi

Tiivistelmä

Tutkimuksen tarkoitus: Systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli selvittää psykiatrisen hoitohenkilökunnan osaamisen, kompetenssin ja hoitohenkilöstön sukupuolen yhteyttä psykiatrisen potilaan väkivaltaisuuteen. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa potilaan väkivaltaisuuden hallintaan liittyvistä tekijöistä tietoa, jota voidaan hyödyntää väkivaltatilanteiden ehkäisemisessä psykiatrisissa yksiköissä.

Aineisto ja menetelmät: Kirjallisuuskatsauksen aineisto (n=19) valittiin kansainvälisistä CINAHL (EBSCO), PubMed ja Scopus -tietokannoista. Haku rajattiin vuosilta 2017–2023. Artikkelien laadunarviointiin käytettiin JBI-kriteeristöä. Tulokset analysoitiin sisällönanalyysilla.

Tutkimuksen tulokset: Työväkivallan riski on psykiatrisessa hoitoympäristössä merkittävän suuri. Hoitohenkilökunnan korkea osaaminen ja kompetenssi vähentävät työväkivallan riskiä. Miespuoliset hoitajat kokevat fyysistä työväkivaltaa enemmän, kuin naishoitajat. Hoitohenkilökunnan asenteet ja ikä ovat yhteydessä työväkivaltaan.

Päätelmät: Aiheesta tarvitaan lisää tutkimusta työväkivaltaan liittyvien riskitekijöiden tunnistamiseksi sekä väkivaltatilanteiden ennaltaehkäisemisen mahdollistamiseksi.

Asiasanat: hoitotiede, kirjallisuuskatsaus, psykiatria, työväkivalta

Mitä tutkimusaiheesta jo tiedetään?

• Terveydenhuollon ammattilaiset kohtaavat työssään toistuvasti väkivaltatilanteita.

• Psykiatrinen hoitoympäristö on työväkivallan riskialoja, joka altistaa hoitohenkilökunnan työssään fyysiselle, verbaaliselle ja seksuaaliselle väkivallalle.

Mitä uutta tietoa tutkimus tuottaa?

• Tutkimus vahvistaa aikaisempaa käsitystä ja tutkimustietoa siitä, että hoitohenkilökunnan kompetenssi ja osaaminen on vahvasti yhteydessä työväkivallan todennäköisyyteen psykiatrisessa hoitoympäristössä.

• Miespuolisilla hoitajilla on kohonnut riski kokea fyysistä työväkivaltaa psykiatrisessa hoitoympäristössä, koska mieshoitajat ovat useammin kontaktissa potentiaalisesti väkivaltaisten potilaiden hoidosta. Naispuolisilla hoitajilla on kohonnut riski kokea seksuaalista väkivaltaa.

Miten tuloksia voidaan hyödyntää hoitotyön käytännön, koulutuksen, johtamisen ja/tai tutkimuksen kehittämisessä?

• Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää psykiatristen sairaaloiden hoitohenkilökunnan perehdytyksessä ja työpaikkakoulutuksessa.

• Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää hoitohenkilökunnan peruskoulutuksessa.

• Tutkimuksessa tuotetun tiedon avulla voidaan lisätä hoitohenkilökunnan osaamista ja kompetenssia sekä havaita ja tunnistaa väkivallan hallintaan liittyviä tekijöitä sekä tunnistaa keinoja ennaltaehkäistä työväkivaltatilanteita.

Julkaisemme käytännön hoitotyötä palvelevaa Tutkiva hoitotyö -tiedelehteä, jotta sinä pysyisit helpolla tavalla kärryillä uusimmista tutkimuksista. Lehti on vain jäsenille. Liity jäseneksi täältä.