Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Hallintosäännöstä merkittävä ennakkopäätös

Johtajaylihoitaja on oman professionsa ylin viranhaltija samaan tapaan kuin muiden professioiden johtajat ovat. Näin on jo määritelty Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen hallintosäännössä. Korkein hallinto-oikeus on valituksen pohjalta tehdyllä päätöksellään vahvistanut asian.

Korkeimman hallinto-oikeuden ennakkopäätös on Meriläisen mukaan tärkeä hyvinvointialueille.

”Tämä on merkittävä ennakkopäätös hoitotyön johtamista ja koko hoitotyön asemaa koskien.  Korkeimman oikeuden päätös on hyvä tietää, kun hyvinvointialueiden hallintosääntöjä jatkossa tarkastellaan”, sanoo aiheesta blogin kirjoittanut Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen johtajaylihoitaja, sairaanhoitaja, terveystieteen tohtori, dosentti Merja Meriläinen.

Hyvinvointialueiden ensimmäiset kaksi toimintavuotta ovat lopuillaan. Kuluneen kahden vuoden aikana hyvinvointialueilla on tehty historiallisen suurta uudistusta monenlaisten paineiden alla. Olosuhteet uudistukselle ovat olleet vaikeat muun muassa osaaja- ja rahoitusvajeen sekä hoitovelan vuoksi. Lisäksi uusien organisaatioiden hallintosääntöjä ja organisointimalleja on haastettu monin tavoin.

Sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisten tavoitteiden mukaisesti tavoittelemme sitä, että palveluiden laatu paranee, toiminnan vaikuttavuutta lisätään, sosiaali- ja terveydenhuolto on toimiva osa yhteiskuntaa, ja että tiedon ja tutkimuksen merkitys kasvaa. Suomessa on vuosikymmenien ajan systemaattisesti rakennettu hoitotieteen tutkimusperustaa. Osaaminen ja tehtävänkuvat ovat kehittyneet ajassa vastaamaan yhteiseurooppalaista viitekehystä. Tämän kaiken aikaansaamisessa hoitotyön johtajilla, esihenkilöillä ja hoitotyötä erilaisissa tehtävissä tekevillä on ollut merkittävä rooli. Hoitotyötä on kehitetty hyvässä yhteistyössä yliopistojen ja muiden oppilaitosten kanssa. Olemme siis valmiita vastuuseen ja vaikuttavien toimintamallien rakentamiseen monialaisessa toimintaympäristössä ja haluamme tehdä sen hyvässä yhteistyössä ja tasavertaisessa asemassa muiden professioiden kanssa.

Soteuudistus on vielä alkutaipaleella. Tässä vaiheessa on hyvä, että epäselvät asiat selvitetään perinpohjaisesti. Yksi epäselvä asia tarkentui, kun Lääkäriliitto haastoi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön tekemällä siitä valituksen. Hallintosääntö on nyt todettu korkeimman hallinto-oikeuden päätöksessä (KHO 2024:124) lain mukaiseksi. On selvää, että monitahoiset sotepalvelut tarvitsevat monialaista osaamista ja hyvää yhteistyötä. Toivon, että hyvinvointialueilla on malttia myös talouspaineiden keskellä pitää kiinni tästä ja rakentaa modernia sotepalveluiden johtamisen ja järjestämisen tapaa, joilla vastaamme sekä sisäisiin että ulkoisiin haasteisiin. Korkeimman hallinto-oikeuden päätös viitoittaa tietä ja antaa selkänojaa meille kaikille.

Lainsäädäntö kaipaa päivitystä nykyaikaan
Osalla toimijoista vanha järjestelmä tuntuu olevan niin syvällä selkäytimessä, että soteuudistuksen tärkeät tavoitteet voidaan nähdä uhkana. Valituksessaan hallinto-oikeudelle (2023) Lääkäriliiton Timo Kaukonen näki moitittavaksi muun muassa sen, että Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen hallintosäännössä johtajaylihoitajalle on annettu rinnakkainen professiojohtajan asema johtajaylilääkäriin nähden, ja että johtajaylihoitajan tehtävänä on toimia hoitotyön tehtäväalan johtavana viranhaltijana. Kaukonen näki hallintosäännön olevan vastoin terveydenhuoltolain pykälää 57. Tuo pykälä on valitettavan tuttu monelle hoitotyön johtajalle, koska sen avulla on perusteltu hoitotyön johdon jättämistä ulkopuolelle muun muassa päätöksenteosta, selvityksistä ja verkostoista. Tältä osin lainsäädäntö kaipaakin päivitystä nykyaikaan. Meidän tulee kansallisella tasolla paremmin tunnistaa ja tunnustaa sosiaali- ja terveydenhuollon eri professiot. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetussa laissa (612/2021, 8§) monialaisuus jo tunnistetaankin.

Hyvinvointialueiden johtamisessa on oltava monialaista asiantuntemusta, joka tukee laadukkaiden ja turvallisten palveluiden kokonaisuutta, eri ammattiryhmien yhteistyötä sekä laadukkaiden hoito- ja toimintakäytäntöjen kehittämistä.

Laadukasta yhteistyötä ja palveluiden integraatiota voi syntyä vain, jos kaikki osapuolet ovat aidosti mukana. Hoitotyön substanssin tuntevat parhaiten hoitotyön profession edustajat erilaisissa tehtävissä kliinisestä työstä johtotehtäviin ja tutkijoihin saakka.