Vuoden 2023 Ihmisen parhaaksi -tunnustuksen saaja, terveydenhoitaja Sanna Järvensivu on tehnyt urauurtavaa, pitkäjänteistä ja poikkeuksellisen merkittävää työtä suonensisäisiä huumeita käyttävien asiakkaiden ja heidän läheistensä asioiden edistämiseksi sekä huumekuolemien vähentämiseksi. Järvensivu työskentelee Turun terveysneuvontapiste Millissä. Ihmisen parhaaksi -tunnustus jaettiin Sairaanhoitajapäivien avajaisissa 21.9.
Ihmisen parhaaksi -palkintoraati haluaa valinnallaan kiinnittää huomiota huumeiden käytön lisääntymiseen ja huumekuolemien määrän kasvuun sekä erityisesti siihen vakavaan tosiasiaan, että nuorten huumekuolemissa Suomi on Euroopan ykkössijalla. Samalla raati haluaa nostaa valokiilaan ne terveydenhuollon huippuammattilaiset, jotka Järvensivun tapaan työskentelevät määrätietoisesti ja lannistumattomasti haitallisesti huumeita käyttävien asiakkaiden parhaaksi.
Terveysneuvontapiste Milli on maksuton asioimispaikka suonensisäisiä huumeita käyttäville ja heidän läheisilleen. Järvensivun kunnianhimoisena tavoitteena on ollut mahdollistaa asiakkailleen kokonaisvaltainen matalan kynnyksen hoito yhden katon alla. Siinä hän on myös onnistunut.
Palkintoraati kiinnitti huomiota siihen, että tällaiseen ”kaikki palvelut yhden katon alla” -malliin pyritään sosiaali- ja terveydenhuollossa yleisemminkin. Potilaita ja asiakkaita ei haluta juoksuttaa luukulta toiselle. Raati pitää poikkeuksellisen suurena saavutuksena sitä, että Järvensivu on onnistunut tavoitteissaan nimenomaan haitallisesti huumeita käyttävien palveluissa. Järvensivun johdolla Millissä on menestyksekkäästi purettu asiakkaalle mielivaltaiselta tuntuvia, epätoimivia käytäntöjä ja luotu tilalle mahdollisuus saada hoitoa matalalla kynnyksellä. Se on raadin mielestä suuri saavutus.
Huumeita käyttävät asiakkaat saavat Millissä maksuttomasti ja ilman ajanvarausta muun muassa nämä palvelut:
Hoitajan lähete vieroitus-, korvaushoito- ja päihdekuntoutusarvioon vuodesta 2020 lähtien. Aiemmin asiakkaat ohjattiin varaamaan aika terveyskeskuksen lääkärille lähetettä varten.
C-hepatiittitestauksen ja parantavan hoidon vuodesta 2021. Aiemmin asiakkaat ohjattiin varaamaan aika hoitomahdollisuuden selvittämiseksi terveyskeskuksesta.
Mahdollisuus tavata sosiaaliohjaajaa vuodesta 2020 sekä mahdollisuus tavata psykiatrista sairaanhoitajaa joka toinen viikko vuodesta 2021. Aiemmin asiakkaat ohjattiin varaamaan aika sosiaalitoimesta tai terveyskeskuksesta.
Mahdollisuus hoitaa somaattisia vaivoja kuten infektoituneita pistopaikkoja jokaisena Millin aukiolopäivänä vuodesta 2022. Aiemmin somaattisia vaivoja pysyi hoitamaan Millissä vain lääkärin ajanvarauksella kerran viikossa, muutoin asiakkaat ohjattiin päivystykseen tai terveyskeskukseen.
Sanna Järvensivun rooli ennenaikaisten huumekuolemien torjuntatyössä on omaa luokkaansa
Järvensivun pitkäjänteisen ja intohimoisen kehittämistyön ansiosta terveyspiste Millin pilotissa on mahdollistettu naloksoni-nenäsumutteen tarjoaminen reseptivalmisteena kaikille suonensisäisiä huumeitä käyttäville ja heidän läheisilleen. Varsinais-Suomen hyvinvointialue on paikallisesti linjannut valmisteen korvaamisen täydentävänä toimeentulotukena. Naloksoni on opioidien vaikutuksen kumoava valmiste, jolla on ollut merkittävä rooli yliannostuskuolemien vähentämisessä muissa maissa. Järvensivun johdolla terveyspiste Milli on ottanut Suomessa ensimmäisen harppauksen yliannostuskuolemien ehkäisemiseksi.
Ihmisen parhaaksi -palkintohakemuksessa sanotaan: ”Järvensivulla on rohkeutta ajatella uudella tavalla sekä väsymätön halu kehittää palveluja ja tehdä laajaa ja monialaista yhteisyötä eri tahojen kanssa.” Hänen työskentelyotettaan kuvataan empaattiseksi, välittömäksi ja rehelliseksi.
Hakemuksessa sanotaan myös, että moni asiakas kokee Järvensivun pelastaneen heidän elämänsä. Hänen merkityksensä huumekuolemien ehkäisijänä on palkintoraadin mielestä kiistaton.
”Asiakkaat huomaavat, kun heistä välitetään aidosti”
Sanna Järvensivu puhui Sairaanhoitajapäivien avajaisten kiitospuheenvuorossaan lämpimästi asiakkaistaan:
”Olen huomannut, että aika usein huumeita haitallisesti käyttävät asiakkaat saatetaan kokea jotenkin hankaliksi ja haastaviksi, ja heidän kanssaan työskentely raskaaksi ja vaaralliseksi. Oma kokemukseni lähes 20 vuoden työuran ajalta on kuitenkin täysin erilainen. Koen, että huumeita haitallisesti käyttävät asiakkaat ovat aitoja, kilttejä, herkkiä ja hyviä ihmisiä, ja heidän kanssaan työskentely hyvin palkitsevaa ja kiitollista. Keskeisimpänä tähän vaikuttavana asiana on nähdäkseni kyky kohdata nämä ihmiset hyväksyvästi, välittää aidosti heistä ja heidän hyvinvoinnistaan, ja auttaa heitä heidän yksilöllisten tarpeidensa pohjalta. Asiakkaat huomaavat kyllä, kun heistä välitetään aidosti.”
Palkintoraatiin kuuluivat: Eva Agge, viestintäpäällikkö, Suomen Sairaanhoitajat; Rainer Hiltunen, tasa-arvovaltuutettu, Valtioneuvosto; Antti Karjunen, viestinnän asiantuntija, Helsingin Messukeskus; Taru Koivisto, johtaja, Sosiaali- ja terveysministeriö, Yhteisöt ja toimintakyky -osasto ja Terhi Reunama, toiminnanjohtaja vs., Suomen Sairaanhoitajat.
5000 euron arvoisen palkinnon lahjoitti Suomen Messusäätiö.