Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Johtamista on tärkeää kehittää

Sairaanhoitajien johtamiseen tulisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota, kun halutaan parantaa sosiaali- ja terveydenhuollon veto- ja pitovoimaa. Varsinkin palaute-, palkitsemis- ja tukiprosessit kaipaavat kehittämistä, kertoo tuore tutkimus.

Väitöskirjatutkija Milja Niinihuhta, miksi tutkimusta hoitotyön johtamisesta tarvitaan?

– Tutkimuksella on osoitettu, että hoitotyön johtamisella on erittäin suuri merkitys alan veto- ja pitovoimatekijöihin, kuten työtyytyväisyyteen, työhyvinvointiin ja oman työn arvostukseen.

Millaiset johtamistyylit edistävät sairaanhoitajien työhyvinvointia?

– Sellaisiksi koetaan varsinkin yhteistyösuhteisiin perustuvat johtamistyylit mutta myös tukevat johtamistyylit. Yhteistyösuhteisiin perustuvissa johtamistyyleissä, kuten transformationaalisessa johtamisessa, esihenkilöt ovat mentoroivia ja valmentavia. He antavat palautetta ja luovat luottamuksellisen ilmapiirin. Tukevat johtamistyylit, kuten esimerkiksi voimaannuttava johtaminen, keskittyvät yhteistyösuhteen luomiseen ja esimerkkinä toimimiseen. Johtajat ovat tilanneherkkiä ja tukevat sairaanhoitajia.

Mitä tutkimuksesi kertoi hoitotyön johtamisesta Suomessa?

– Sekä hoitotyön johtajat että työntekijät kokivat, että heidän oman esihenkilönsä johtamisessa on transformationaalisia piirteitä. Sillä tarkoitetaan, että johtaja on sitoutunut alaisiinsa, palkitsee ja antaa palautetta, mentoroi ja opettaa. Omalla toiminnallaan hän motivoi sairaanjohtajia seuraamaan itseään. Hänet koetaan luotettavana, ja häntä arvostetaan.

Mitä sairaanjohtajien johtamisessa tulisi huomioida, kun halutaan vahvistaa työpaikan pito- ja vetovoimaa?

– Organisaatioissa kannattaisi arvioida ja kehittää johtamistyylejä. Lisäksi organisaatioissa tulisi kehittää palaute-, palkitsemis- ja tukiprosesseja.

Terveystieteiden maisteri Milja Niinihuhdan hoitotieteen väitöskirja ”Nursing leadership in a healthy work environment” tarkastettiin 24. toukokuuta Itä-Suomen yliopistossa.

Väitösnostot

Pelillistäminen on myönteinen tapa kerrata ja oppia lääkehoitoa.
Terveystieteiden maisteri Sanna Luokkamäen hoitotieteen väitöskirja tarkastettiin 12. huhtikuuta Itä-Suomen yliopistossa.

Johto, kollegat ja työpaikan käytännöt vaikuttavat merkittävästi digitaitoihin.
Yhteiskuntatieteiden maisteri Erika Jarvan hoitotieteen väitöskirja tarkastettiin 24. toukokuuta Oulun yliopistossa.

Suosituksia matalampi ravinnonsaanti on yleistä ikääntyneillä omaishoitajilla.
Terveystieteiden maisteri Sohvi Koposen ravitsemustieteen väitöskirja tarkastettiin 23. elokuuta Itä-Suomen yliopistossa.

Teksti Mari Schildt

Kuva Leena Koskela

Artikkeli on julkaistu Sairaanhoitaja-lehdessä 5/2024. Lue digilehteä jäsen- tai tilausnumerollasi.

Tutustu tarkemmin Sairaanhoitaja-lehteen. Lue verkkosivuilla aiemmin julkaistuja Sairaanhoitaja-lehden avoimia juttuja.