Jos kipulääkeannostelijan käyttö tuntuu vieraalta, kannattaa rohkeasti pyytää kollegalta apua, sanoo kliininen erikoissairaanhoitaja ja palliatiivisen hoidon asiantuntija Magdalena Nyvall-Malm Vaasan keskussairaalan syöpätautien poliklinikalta.
Erikoissairaanhoitaja ja palliatiivisen hoidon kliininen asiantuntija Magdalena Nyvall-Malm toivoo, että kipulääkeannostelijoita käytettäisiin potilaan hoidossa nykyistä yleisemmin. Tavallinen tilanne on esimerkiksi sellainen, jossa potilas on osastolla ja tarvitsee kipulääkkeen injektiona joka neljäs tunti.
– Jos kipulääkeannostelijaa ei ole tottunut käyttämään, sen aloittamiseen voi olla kynnys, eikä yhtä helposti tulla ajatelleeksi, että tällainenkin vaihtoehto on käytettävissä. Siksi olemme tukena kipulääkeannostelijan käytössä omassa sairaalassamme ja koko hyvinvointialueella, hän kertoo.
Kipulääkeannostelijan käyttö on Nyvall-Malmin mukaan helppoa. Se takaa injektioita tasaisemman lääkityksen, ja potilas voi itse ottaa tarvittaessa lisäannoksen, joiden määrä on rajattu. Laitteen kautta saadaan myös arvokasta tietoa hoitotasapainosta.
– Näemme, paljonko potilas on ottanut lisäannoksia ja kuinka paljon hän on yrittänyt niitä ottaa. Monet lisäannosten ottamisyritykset kertovat siitä, että potilas tarvitsee isomman jatkuvan annostelun, hän kertoo.
Jos kipulääkkeen annostelu suun tai laastarin kautta ei onnistu, Nyvall-Malm ottaa potilaan kanssa puheeksi kipulääkeannostelijan. Sen kanssa potilas voi elää normaalia elämää. Jos potilas on kotona, pumppu vaatii hoitajan huomiota noin joka kolmas päivä, kun infuusioneula pitää vaihtaa.
– Jos jo syöminenkin aiheuttaa pahoinvointia, lääkkeiden ottaminen suun kautta voi olla vieläkin vaikeampaa. Silloin on turvallisempaa antaa lääke annostelijan kautta, koska tiedämme, että potilas saa sen lääkkeen, jonka hän tarvitsee.
Nyvall-Malmin mukaan on edelleen tavallista, että syöpäpotilaat, palliatiivisen hoidon tai saattohoidon potilaat saavat liian vähän kipulääkitystä, koska sen käytössä ollaan liian varovaisia.
– Kipu kannattaa kuitenkin ehdottomasti hoitaa, hän sanoo.
Kipulääkeannostelija helpottaa hoitoa
Infuusio annetaan ihon alle tai suonensisäisesti.
Valittavana on jatkuva infuusio, kerta-annokset tai jatkuvan infuusion ja kerta-annosten yhdistelmä.
Laitteella annostellaan opioidilääkkeitä, mutta mukaan voi lisätä myös esimerkiksi pahoinvointia ja ahdistusta lievittävää lääkettä. Sitä voidaan käyttää myös esimerkiksi antibiootin annosteluun.
Lääkäri määrää lääkkeet, sairaanhoitaja säätää laitteen. Potilas ei voi itse tehdä muutoksia jatkuvaan lääkitykseen.
Jatkuvan infuusion aikana potilas voi itse annostella itselleen lisäannoksen tarvittaessa. Asetetut turvarajat määrittelevät, ettei lääkitystä voi ottaa liikaa.
Teksti Mari Schildt
Kuva Sami Peltoniemi
Kirjoitus on julkaistu Sairaanhoitaja-lehdessä 1/2023. Lue koko lehti.