Tuoreen tutkimuksen mukaan kivunhoito onnistuu päivystyspoliklinikalla varsin hyvin. Jatkuva koulutus on kuitenkin avain tarkkaan kivun arviointiin ja lääkkeettömien keinojen hallintaan.
Väitöstutkija Jenni Hämäläinen, miten päivystyspoliklinikalla arvioidaan potilaan kipua?
– Tutkimuksessani sairaahoitajat käyttivät eniten numeerista mittaria eli esimerkiksi asteikkoa 0–10. Potilaat itse ajattelivat, että heidän sanallinen kuvailunsa on tärkeintä. Sekä potilaat että hoitajat luottivat eniten potilaan omaan arvioon kivusta, mutta kivunhoidon täydennyskoulutusta saaneet sairaanhoitajat arvioivat muita hoitajia enemmän kipua potilaan ilmeiden ja eleiden perusteella.
Miten kivunhoito toteutui potilaiden mielestä?
– Suurin osa potilaista oli tyytyväisiä kivun lääkkeelliseen hoitoon, ja naiset olivat miehiä tyytyväisempiä. Voi olla, että kulttuurisista syistä miesten kipua ei hoideta niin tehokkaasti – ehkä heillä on korkeampi kynnyskin pyytää lääkettä. Lääkkeettömiä keinoja kivun hallintaan olivat esimerkiksi kylmä, lämpö ja asentohoito. Potilaiden mukaan jo pelkkä keskustelu hoitajan tai lääkärin kanssa lievitti kipua. Tätä pidän merkittävänä tutkimustuloksena.
Miten sairaanhoitajat arvioivat kivunhoitoa?
– Osa piti lääkehoitoa riittämättömänä. Kiire vaikeutti asiaa. Kiire on ongelma senkin valossa, että potilaan kohtaamiselle pitää olla riittävästi aikaa.
Miten kehittäisit kivunhoitoa päivystyspoliklinikalla?
– Sairaanhoitajien jatkuva kivunhoidon täydennyskoulutus parantaa selvästi heidän osaamistaan, joten mielestäni kivunhoidon voisi elvytyskoulutuksen tavoin ottaa säännöllisen koulutuksen kohteeksi. Lisäksi potilaan tulisi itse saada valita mittari, jolla kipua arvioidaan, kun nyt sen käytännössä päättää aina sairaanhoitaja.
Terveystieteiden maisteri Jenni Hämäläisen hoitotieteen väitöskirja Sairaanhoitajien ja potilaiden käsityksiä akuutin kivun arvioinnista ja hoidosta päivystyspoliklinikalla tarkastettiin 9. joulukuuta 2022 Itä-Suomen yliopistossa.
Väitösnostot
Uskonnollisesta yhteisöstä eroaminen voi tuottaa syvää kärsimystä.
Terveystieteiden maisteri Maria Björkmarkin hoitotieteen väitöskirja tarkastettiin 10. maaliskuuta Åbo Akademissa.
Lääkityspoikkeamien taustalla on usein puutteellinen viestintä.
Terveystieteiden maisteri Tiina Syyrilän hoitotieteen väitöskirja tarkastettiin 21. huhtikuuta Itä-Suomen yliopistossa.
Terveydenhuollon väärinkäytösten paljastaminen edellyttää ammattilaiselta päättelyä ja moraalista rohkeutta.
Terveystieteiden maisteri Johanna Wiisakin hoitotieteen väitöskirja tarkastettiin 12. toukokuuta Turun yliopistossa.
Teksti Suvi Leppiniemi
Kuva Hanna Koikkalainen
Artikkeli on julkaistu Sairaanhoitaja-lehdessä 3/2023. Lue koko lehti.