Tutkiva Hoitotyö -tiivistelmä: Liikanen E, Halkoaho A. 2021. Kuluttajalle suunnattujen geenitestien hyödyt ja haitat – narratiivinen kirjallisuuskatsaus. Tutkiva Hoitotyö 19(2), 3–11.
Tutkimuksen tarkoitus: Tutkimuksen tarkoitus oli aikaisemman tiedon perusteella kuvata kuluttajille suunnattuja geenitestejä yksilöllistetyn terveydenhuollon näkökulmasta.
Aineisto ja menetelmät: Tutkimus toteutettiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Aineisto haettiin CINAHL-, MEDLINE- ja ScienceDirect -tietokannoista. Aineisto muodostui 21 artikkelista, jotka analysoitiin aineistolähtöisellä sisallönanalyysilla.
Tulokset: Kuluttajille suunnattujen geenitestien hyötyjä ovat tiedon ja terveyskäyttäytymisen muuttuminen. Näiden testien haittoja ovat vahingot yksilölle, epäeettinen markkinointi, tiedon ja ohjauksen puute, testien epäluotettavuus ja geenitiedon epäselvä omistajuus.
Päätelmät: Hoitotyöntekijöiden osaamista genomista ja erilaisista geenitesteistä tulee kehittää. Osaamisen kehittäminen voidaan toteuttaa täydennyskoulutuksen avulla ja lisäämällä asiaan liittyviä opintoja hoitotyöntekijöiden peruskoulutuksen opetussuunnitelmiin.
Asiasanat: geenitestit, hoitotyöntekijä, narratiivinen kirjallisuuskatsaus, osaamisen kehittäminen
Mitä tutkimusaiheesta jo tiedetään?
- Yksilöt ostavat enenevässä määrin kuluttajille suunnattuja geenitestejä sairastumisen riskin arvioimiseksi.
- Hoitotyöntekijöiltä odotetaan kykyä neuvoa ja ohjata potilaita geenitesteihin liittyvissä asioissa.
Mitä uutta tietoa tutkimus tuottaa?
- Kuluttajille suunnattujen geenitestien hyötyjä yksilöille ovat tiedon lisääntyminen ja terveyskäyttäytymisen muuttuminen.
- Kuluttajille suunnattujen geenitestien haittoja ovat vahingot yksilölle, epäeettinen markkinointi, tiedon ja ohjauksen puute, testien epäluotettavuus ja geenitiedon epäselvä omistajuus.
Miten tuloksia voidaan hyödyntää hoitotyön käytännön, koulutuksen, johtamisen ja/tai tutkimuksen kehittämisessä?
- Hoitotyöntekijät voivat hyödyntää tutkimustuloksia ohjatessaan asiakkaita ja potilaita geenitesteihin liittyvissä kysymyksissä.
- Tulosten perusteella voidaan suunnitella terveysalan tutkinto- ja täydennyskoulutusta, joka vahvistaa hoitotyöntekijöiden genomiin ja geenitesteihin liittyvää osaamista.