Fiocan Lapsi potilaana tapahtuma 9.-10.10. tarjoaa monipuolisen ja kattavan sisällön sairaanhoitajille, lääkäreille, terveydenhoitajille, ensihoitajille, sosiaalityöntekijöille ja muille asiantuntijoille, jotka työskentelevät lasten parissa.
– Aiheet ovat nousseet ammattilaisilta eri puolilta Suomea eli kuulemme niistä aihepiireistä, jotka ovat kentällä ajankohtaisia ja haastavia juuri nyt, painottaa tapahtuman projektikoordinaattori Heli Komulainen.
Lapsen sairastuminen vaikuttaa yleensä koko perheeseen ja lähipiiriin. Se tulee huomioida hoidon kaikissa vaiheissa. Lapsen hoidossa on muutenkin erityispiirteitä, jotka ovat usein tuttuja jatkuvasti lasten parissa työskenteleville. On kuitenkin paljon ammattilaisia, jotka kohtaavat lapsia satunnaisesti. Lapsi potilaana -tapahtumassa on mahdollisuus päästä tutustumaan lasten kohtaamiseen ja hoitoon eri näkökulmista.
Vaikka tapahtuman nimenä on Lapsi potilaana, Heli Komulainen korostaa, että luennot ja workshopit sopivat erittäin hyvin myös niille ammattilaisille, jotka työskentelevät lähtökohtaisesti terveiden lapsiasiakkaiden kanssa. Etenkin avosairaanhoidon ja psykiatrian linjalta saa koottua paketin, josta on varmasti hyötyä kaikkialla lasten parissa työskenteleville.
– Tapahtuman ainutlaatuisuus piilee mahdollisuudessa laajentaa omaa ammattitaitoaan yllättäviinkin suuntiin, sanoo Komulainen.
Aamupäivät ovat kaikille yhteisiä. Molemmat päivät alkavat keynote-luennolla. Torstaina 9.10. niitä on kaksi ja perjantaina 10.10. kolme.
Ensimmäisen aamupäivän keynote-luennoilla pohditaan, millainen lapsi on potilaana tänä päivänä ja kuullaan miten Uudessa lastensairaalassa tämä on huomioitu. Lisäksi kuullaan lasten aikaisen varoituksen pisteytysjärjestelmä PEWSin käyttöönottokokemuksia niin Uuden Lastensairaalan kuin OYSin teho-osastoilta.
Toisen aamupäivän keynote-luennoilla opetellaan tunnistamaan lapsen elintoimintojen häiriöitä ja huolehtimaan lapsen akuutista ja pitkittyneestä kivunhoidosta. Lisäksi kuullaan lapsen seksuaalisen hyväksikäytön ja pahoinpitelyn tunnistamisesta oikeuspsykiatrisesta näkökulmasta.
Iltapäivien luennot pidetään molempina päivinä rinnakkaissaleissa. Luentokokonaisuudet on jaoteltu neljän teeman mukaan: valvonta ja tehohoito, akuutti- ja ensihoito, avosairaanhoito sekä psykiatria ja sosiaalityö.
– Teemojen ei kuitenkaan kannata antaa rajoittaa valintoja, vaan ennemminkin mennä rohkeasti kuuntelemaan aiheita eri linjoilta ja näin laajentaa omaa ammattitaitoaan.
Salia ja teemaa voi vaihtaa vapaasti oman mielenkiinnon ja tarpeen mukaan.
– Sitten on vielä workshopit! On kovasti toivottu sitä, että osallistujat pääsevät itse kokeilemaan ja harjoittelemaan ja saavat siten koulutustapahtumaan osallistumisesta kaiken hyödyn irti, Komulainen selittää.
Workshopeissa pääsee harjoittelemaan pienryhmissä muun muassa elvytystä, lapsipotilaan siirtoa, hengityksen tukemista siirron aikana, intraosseaaliporausta ja matkasynnytyksessä avustamista.
Workshopit pyörivät iltapäivällä luentojen kanssa samaan aikaan ja niihin ilmoittaudutaan etukäteen, ilmoittautuminen workshopeihin tapahtuman sivuilla https://lapsipotilaana.sairaanhoitajat.fi/
Komulainen toivottaa tervetulleeksi lasten kanssa päivittäin tai harvakseltaan työskentelevät ammattilaiset koko sosiaali- ja terveydenhuollon laajalta sektorilta.
– Tapahtuma on suunniteltu ja räätälöity juuri laajalle moniammatilliselle ammattilaisryhmälle!
Ilmoittautuminen tapahtumaan on alkanut ja ohjelmaan pääsee tutustumaan tarkemmin verkkosivuilla https://lapsipotilaana.sairaanhoitajat.fi/
Tapahtumassa on näyttelyalue, johon pääsee tutustumaan taukojen yhteydessä.
Teksti Eva Agge Kuvat Jussi Helttunen ja Shutterstock