Kolme sairaanhoitajaa pääsi Sairaanhoitajaliiton kirjoittajakoulutuksessa ilmaisemaan itseään. Heillä on painavaa sanottavaa kollegoilleen. Marika Arbelius Iltanen kaivoi esiin hoitotyön superpowerin, kollegiallisuuden, Tuula Leino muistutti pysähtymisen tärkeydestä ja oman voinnin tarkastelusta. Merja Nummelin puolestaan pohti sitä, miten hyvä työpaikan hyvä ilmapiiri vaikuttaa opiskelijoihin ja sitä kautta alan tulevaisuuteen.
Kollegiaalisuus on työilmapiirin superpoweria
Huomenta, kiitos, ole hyvä, mitä sinulle kuuluu, anteeksi. Kollegiaalisuus velvoittaa meitä kaikkia käyttämään näitä pieniä isoja sanoja, siis toimimaan kollegiaalisesti työkaveria kohtaan. Kollegiaalisuus näkyy sairaanhoitajan työssä tasa-arvoisena ja vastavuoroisena suhtautumisena työkaveriin. Se on myös arvostavaa ja kunnioittavaa käyttäytymistä, oikeudenmukaisuutta sekä luottamusta. Kollegiaalisuuden tarkoituksena on erityisesti taata potilaalle mahdollisimman hyvä hoito hyvässä ilmapiirissä.
Tämän päivän haasteet huomioiden, sairaanhoitajien yhteistyöllä ja vastavuoroisella viestinnällä on merkitystä, koska näiden avulla on mahdollisuus kasvattaa sekä tukea kollegiaalisuutta edelleen. Myös minä olen osa kollegiaalisen ilmapiirin kokonaisuutta.
Terveisin Marika Arbelius-Iltanen
Sairaanhoitaja, miten voit?
Sairaanhoitajan työtä arvostetaan ja kunnioitetaan, sen me tiedämme. Harvoin mietitään, miten uupuneita, loppuun asti vedettyjä hoitajat oikeasti ovat. Jäämme ylimääräiseen vuoroon, kun pyydetään. Teemme tämän lojaalisuudesta, velvollisuudentunnosta ja joskus rahasta. Koemme koko ajan huonoa omaatuntoa, riittämättömyyttä, aina kiireisinä ja usein liian vähän omaa itseämme ja läheisiämme ajatellen. Kerkeämmekö pysähtymään ja kuuntelemaan sydäntämme ja kehoamme.
Pitkään jatkuessaan tilanne saa tuntemaan olon turhautuneeksi, arvottomaksi, näkeekö kukaan tehdyn työnmäärää, henkistä stressiä. Ajatellaan, että tämähän on tämän päivän normioloa. Hoitaja on äiti, isä ja perheellinen ja hänellä samanlaiset arjen haasteet, kuin muullakin väestöllä. Hoitaja, milloin viimeksi pysähdyit peilin ääreen ja kysyit kuvaltasi, miten voit, oikeasti?
Terveisin Tuula Leino, sairaanhoitaja, äiti ja vaimo
Hyvä työilmapiiri imee terveysalan opiskelijat työelämään
Työilmapiirillä on merkitystä terveysalan opiskelijoiden alalla pysymiseen. Kun harjoitteluyksikköön meneminen tuntuu helpolta, opiskelija uskaltaa osallistua keskusteluun ja kokee helpoksi lähestyä henkilökuntaa, kertoo se opiskelijalle hyvästä työilmapiiristä. Lisäksi hyvän työilmapiirin yksikössä työntekijät nähdään keskeisenä voimavarana, yksittäisen työntekijän panosta arvostetaan työyhteisössä ja esihenkilöllä on opiskelijan oppimista tukeva rooli. Hyvä työilmapiiri edesauttaa terveysalan opiskelijoiden oppimista harjoittelussa ja opiskelijat hakeutuvat mielellään töihin yksikköön, jossa on hyvä työilmapiiri.
Terveisin Merja Nummelin