Suomessa on 58 sairaanhoitajaa, jotka ovat saaneet Suomen Sairaanhoitajien erityispätevyysnimikkeen. He edustavat hoitotyön ehdotonta kärkeä omalla erikoisalallaan. Sinikka Lahtinen on yksi heistä. Erityispätevyyden saaneet sairaanhoitajat ovat edelläkävijöitä, jotka ovat raivanneet tietä kollegoilleen ja nostaneet oman erikoisalansa tunnettuutta. Olemme myöntäneet erityispätevyysnimikkeitä vuodesta 2008 lähtien.
”Olen Sinikka Lahtinen, 55-vuotias lantionpohjaterapeutti HUSista. Työskentelen Jorvissa, Kirurgian poliklinikalla, hoidan koko ERVA-alueen asiakkaita. Koulutukseltani olen ”vanhamuotoinen” sairaanhoitaja vuosimallia 1986. Hankin erikoissairaanhoitajan pätevyyden viimeisinä vuosina ennen koulutusmuutosta, jolloin erikoissairaanhoitajakoulutus lopetettiin.
Tein alkuun pitkän uran gastroenterologian puolella, jonka jälkeen kokeilin tutkimustyötä osteoporoosin parissa. Halusin myös nähdä, miten potilaita hoidetaan kotona: työskentelin yksityisen kotisairaanhoitoyrityksen palveluksessa. Tämän jälkeen veri veti takaisin gastroenterologian pariin ja Kirurgiseen sairaalaan. Siellä ehdin olla vain tovin, kun minulle avautui tilaisuus aloittaa ”INKO”-hoitajana. Oman vastaanoton pitäminen oli unelmieni täyttymys, sillä pidän kokonaisvaltaisesta hoitotyöstä ja ohjaamisesta sekä laajasta vastuun ottamisesta. Lapsuuteni unelma-ammattini olikin opettaja.
Työni oli jo tuolloin pitkälle erikoistunutta ja omaa osaamista tarvittiin laajasti. Loppusuolen ongelmatiikka tuli tutuksi osin lääkäreiden opettamana, osin itse tietoa hankkien. Proktologian (peräsuolitautioppi) suhteen ei meille sairaanhoitajille ole suunnattu erityiskoulutusta, joten oma motivaatio tiedon hankinnassa nousi suureen rooliin. Lääkäreiden opit olivat hyvä perusta kehittää hoitotyötä. Lantio on laaja kokonaisuus vaikuttaen koko kehon hyvinvointiin. Halusin tietää lisää kyetäkseni jakamaan tietoa potilaalle mahdollisimman laajasti. Opiskelin seksuaalineuvojaksi ja tämän jälkeen vielä uroterapeutiksi. Kohtaankin vastaanotolla urologisella diagnoosilla lähetettyjä potilaita päivittäin, vaikka työskentelenkin gastrokirurgian puolella.
Työskentelen tiimissä, jossa toimii neljä erikoislääkäriä sekä minä ja kouluttamani hoitaja. Onnekseni olen saanut itselleni kollegan, tuuraajan ja ajatusten vaihtajan. Pidän tärkeänä, että yksikössämme on toinenkin sairaanhoitajaosaaja.
Hain ensimmäistä erityispätevyyttäni vuonna 2017. Sen myötä taidan olla Suomen ensimmäinen Kliinisen hoitotyön erityispätevyyden lantionpohjan ongelmien hoitotyössä saanut osaaja. Intouduin hakemaan pätevyyttä osin ymmärtääkseni oman työnkuvani laaja-alaisuutta, osin saadakseni näkyvyyttä lantionpohjapotilaiden ongelmakentälle ja hoitovaihtoehdoille. Sairaudet kuten ulosteenkarkailu ovat vaiettuja ja potilaat kärsivät yksin sosiaaliset suhteet kaventuneina. He eivät tiedä, että apua on saatavilla. Usein kohtaan myös terveydenhuoltoalan ammattilaisten tietämättömyyden asioiden hankalasta luonteesta ja hoitovaihtoehtojen kirjosta. Erityispätevyyden hakuprosessi oli vaativampi kuin olin olettanut, mutta matka oli antoisa. Pääsin perusteellisesti tutkiskelemaan omaa osaamistani ja pätevyyttäni niin potilastyössä kuin kansallisessa sekä kansainvälisessä ohjaamisessa ja kouluttamisessakin. Tietotaitoni tulivat valotetuksi monesta suunnasta. Sain Suomen Sairaanhoitajien asiantuntija Anna Suutarlalta hyviä vinkkejä hakemusta tehdessäni ja hänen vankkumaton positiivinen uskonsa auttoi viemään prosessin maaliin.
Nykyisellään pidän omaa asiantuntijahoitajan vastaanottoa, jonka puitteissa kohtaan proktologisia, urologisia, gynekologisia ja kipupotilaita. Hoitosuhteen pituudet vaihtelevat muutamasta tapaamisesta vuosien hoitosuhteeseen. Voin toteuttaa ohjaamistani persoonallisesti ja yksilöllisesti jokaisen potilaan tarpeet huomioiden. Teen tiivistä yhteistyötä lääkäreidemme kanssa ja olen saanut hyvät mahdollisuudet kehittää potilaan hoitoa. Suomessa meitä alan osaajia on vähän ja koulutus on lähinnä lääkäreille suunnattua. Olenkin saanut mahdollisuuden jakaa omaa osaamistani muun muassa alan kouluissa luennoiden. Olen opettanut esimerkiksi avannehoitajia ja uroterapiaopiskelijoita. Olen myös verkostoitunut niin pohjoismaisella kuin eurooppalaisella sektorilla. Käyn koulutuksissa ja osallistun asiantuntijaryhmien työskentelyyn kansallisella ja kansainvälisellä tasolla, kehittäen hoitotyötä.
Parasta työssäni on potilaan aito kohtaaminen ja mahdollisuus auttaa usein vuosia vaivoista kärsineitä ja ahdistuneitakin ihmisiä. Saan haastaa oman osaamiseni päivittäin ja kehtaan tarvittaessa myöntää tietämättömyyteni. Tällöin annan potilaalle lupauksen selvittää asiaa. Saan hyvin pitkälti määritellä oman toimintatapani ja varioida sitä tarpeen mukaan. Sen lisäksi tiimityön tekeminen on työssäni tärkeää. Voin kouluttaa muita ja jakaa omaa osaamistani. Nykyinen työni mahdollistaa monelta osin myös nuoruuden haaveeni opetustyön tekemisestä. Se onkin sairaanhoitajan työn parasta antia. Meillä on jokaisella mahdollisuus suuntautua mitä erilaisimpiin rooleihin ja tutkia, kehittää ja toteuttaa työtämme laaja-alaisesti.”
Kiinnostuitko Suomen Sairaanhoitajien myöntämästä erityispätevyysnimikkeestä? Lue lisää ja hae!