I Borgå sjukhus fungerar en interprofessionell inlärningsenhet som leds av fyra sjukskötare. Enheten har fått utmärkt respons från både studerande och patienter.

Kirurgiska avdelningen 2 i Borgå sjukhus är en avdelning med många specialiteter, där man vårdar ortopediska, gastrokirurgiska, urologiska och allmänkirurgiska patienter. Avdelningen har totalt 26 patientplatser, varav sex tillhör den interprofessionella inlärningsenheten.
Enheten startade sin verksamhet i början av 2024. Den grundades eftersom tillgången på personal var svag och studerandehandledningen inte genomfördes kvalitativt på grund av begränsade resurser. Man valde att starta upp en inlärningsenhet eftersom det fanns goda erfarenheter av sådana inom HUS.
Inlärningsenheten fungerar under vardagarna i två skift. Verksamheten leds av sjukskötarna Kirsi Darwin, Carina Dolan, Siv Forsström och Pauliina Hentunen. De arbetar endast inom inlärningsenheten och handleder studerandegruppen som ett team.
Handledarnas referensram i handledningen är transformativ pedagogik, där reflektion är en viktig del. Även metoder för kamratlärande (peer learning) är centrala i handledningen.
Handledarna har utvecklat inlärningsenhetens verksamhet tillsammans med avdelningsskötaren, undervisningsskötaren och den kliniska läraren. Utvecklingsarbetet har varit givande, och praxis har kunnat anpassas smidigt.
Feedbacken från studerande och patienter har varit utmärkt. Förra året var kvalitetsindikatorn för studerandehandledning, CLES-medelvärdet, 9,38 på en skala från 1 till 10. NPS-värdet för kundupplevelsen var 88.
Den grundades eftersom tillgången på personal var svag och studerandehandledningen inte genomfördes kvalitativt på grund av begränsade resurser.
Cirka åtta studerande i olika stadier av sina studier börjar sin praktik samtidigt. I en stor grupp måste den studerande ta ansvar inte bara för sitt eget utan också för hela gruppens lärande, vilket utvecklar grupparbetsfärdigheter på ett mångsidigt sätt.
De studerande arbetar i par och får stöd av varandra. Kamratlärande ökar självförtroendet och utvecklar arbetslivsfärdigheter, såsom tidsplanering och hantering av egna ansvarsområden.
Även om praktiken genomförs i grupp har varje studerande sina egna mål. Handledarna planerar och utvärderar studerandenas praktik utifrån de individuella målen.
Praktikens tempo hålls lämpligt, och de studerande uppmuntras att lära sig, söka information och planera samt genomföra patienternas vård med stöd av handledaren. Under läkarronderna har studerandena huvudrollen, och ronden genomförs som en undervisningssituation.
Praktiken varar i 4–5 veckor. En ny studerandegrupp kan börja när den föregående gruppens sista vecka fortfarande pågår. Gruppen som avslutar sin praktik introducerar de nya studerandena till patientvården och enhetens verksamhet.

I inlärningsenheten praktiseras kirurgiskt vårdarbete, som innefattar både pre- och postoperativ vård. Patienterna kommer till enheten från många specialiteter, både elektivt och akut. Patienturvalet har i samarbete med hela personalen på kirurgiska avdelningen utvecklats för att passa studerande i olika stadier.
Inlärningsenheten har egna patientrum, eget kansliutrymme och reflektionsrum. Det egna kansliutrymmet uppmuntrar till kamratlärande och planering av patienternas vård tillsammans, vilket stödjer teamarbetsfärdigheter och gemensamt beslutsfattande. Reflektionsrummet är ett lugnt utrymme där handledare och studerande kan diskutera ostört.
Handledarna följer en veckoplan för att säkerställa att alla studerande haft möjlighet att delta i olika inlärningssituationer. De studerande erbjuds också lärandemöjligheter på avdelningen och på andra enheter inom sjukhuset.
Inlärningsenheten simulerar arbetslivet, vilket bland annat innebär att de studerande gemensamt planerar sina arbetsskift, ergonomiskt och enligt vissa villkor.
De studerande erbjuds fler tvåspråkiga och mångprofessionella praktikplatser, och de får stöd i finska och svenska såväl inom sina studier som genom språkbadspraktik.
I framtiden kommer inlärningsenhetens verksamhet att utvecklas ytterligare. Handledarna utbildas i mångprofessionell och interprofessionell handledning samt tvåspråkighet. De studerande erbjuds fler tvåspråkiga och mångprofessionella praktikplatser, och de får stöd i finska och svenska såväl inom sina studier som genom språkbadspraktik.
Utvecklingsarbetet genomförs som en del av ett projekt finansierat av social- och hälsovårdsministeriet, där interprofessionella, tvåspråkiga kompetenscenter skapas i anslutning till Borgå och Raseborgs sjukhus.
Det fyraåriga projektet genomförs i nära samarbete mellan HUS samt Västra Nylands och Östra Nylands välfärdsområden. Det involverar också omfattande nätverk från andra delar av Finland och Norden.
Tvåspråkiga kompetenscenter passar bra i Nyland. På de områdena får patienterna redan vård på sitt modersmål, antingen på svenska eller finska. Även i personalens kafferum diskuteras det smidigt på båda inhemska språken. I projektet stärks personalens språkkunskaper ytterligare.
Målet är att skapa en skalbar modell som säkerställer att patienternas språkliga rättigheter tillgodoses och som senare kan implementeras även i andra välfärdsområden samt i andra social- och hälsovårdsenheter.

Interprofessionella inlärningsenheter inom HUS
- Vid HUS Helsingfors universitetssjukhus kirurgiska vårdavdelningar finns fem interprofessionella inlärningsenheter.
- Inlärningsenheterna har skapats för att simulera arbetslivet. Praktiken genomförs i två eller tre skift beroende på enheten.
- Inlärningsenheterna har totalt cirka 32 patientplatser. År 2024 praktiserade totalt 614 studerande på dem.
- Praktiken utfördes av sjukskötar-, hälsovårdar-, barnmorske-, akutvårdar-, närvårdar-, röntgenskötar-, farmacie- och läkarstuderande.
- Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT:s och huvudavtalsorganisationernas gemensamma arbetsgrupp för arbetslivsutveckling Tekry belönade HUS interprofessionella inlärningsenheter för inspirerande utveckling hösten 2024.
Plus och minus
+ Mångsidiga inlärningsmöjligheter.
+ Främjar mångprofessionellt samarbete.
+ Ny roll för studerandehandledare.
+ Alla handledare är intresserade av studerandehandledning.
+ Nöjda studerande och patienter.
– Grupp-praktik passar inte alla studerande.
– Patienturvalet är ibland utmanande.
—
Text Kirsi Darwin, sjukskötare; Carina Dolan, sjukskötare; Siv Forsström, sjukskötare; Pauliina Hentunen, sjukskötare; HUS Borgå sjukhus, Kirurgiska avdelningen 2; Tina Hiltunen, klinisk sakkunnig; Krista Hyytiäinen, klinisk lärare, HUS Borgå sjukhus; Carola Lindholm, specialplanerare; Terese Lindholm, klinisk sakkunnig; HUS Raseborgs sjukhus; Helena Raappana, projektchef, HUS Borgå sjukhus
Översättning Carola Lindholm, Tina Hiltunen och Terese Lindholm
Bilder Leena Koskela
Artikeln har publicerats på finska i tidskrift Sjukskötaren 2–3/2025.
Aiheeseen liittyvää
-
Sairaanhoitaja-lehdestä
Selkokieli auttaa kansainvälisen opiskelijan ohjaamisessa
Selkokieli kannattaa ottaa avuksi kansainvälisen sairaanhoitajaopiskelijan ohjaamiseen työpaikalla. Myös opiskelijan omasta kulttuurista kannattaa ottaa selvää. …
-
Sairaanhoitaja-lehdestä
Lyckad handledning
I Borgå sjukhus fungerar en interprofessionell inlärningsenhet som leds av fyra sjukskötare. Enheten har fått …