Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

“May the nurse be with you!”


Suomen Sairaanhoitajien hallituksen Kamilla Rautio osallistui syksyllä Pohjoismaisten sairaanhoitajien yhdistyksen NNF:n (Nordic Nurses Federation) miniseminaariin Islannissa.


”Pohjoismaisten sairaanhoitajien verkosto järjesti miniseminaarin Islannissa syyskuussa. Seminaarin teemana oli kansainvälinen rekrytointi ja hoitajamitoitus. Tapahtumaan osallistui sairaanhoitajia Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Islannista ja Färsaarilta. Edustin seminaarissa Suomen Sairaanhoitajia yhdessä toiminnanjohtaja Anne Paunan kanssa. Sosiaali- ja terveysministeriöstä miniseminaariin osallistui neuvotteleva virkamies Päivi Nygren.


Aloitussanoissaan Norjan Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Lill Sverrersdatter Larsen muistutti siitä, että olemme kaikki toisiamme varten, kuten sairaanhoitajien pitääkin olla kaikkia varten yhdenvertaisesti. Hän painotti sairaanhoitajien antaman hoidon laatua ja muistutti, ettemme antaisi minkään vastoinkäymisten muuttaa sitä koskaan. Puheessaan hän sivusi myös Norjan tämän hetken trendiä, jossa yhä enemmän otetaan yksityisiä vakuutuksia, sillä julkinen terveydenhuolto ei enää kata kuin akuutin terveysongelman hoitoa. Tämä on huolestuttava trendi ja saman me näemme tällä hetkellä tapahtuvan myös Suomessa. Yhteiskunta muuttuu, mutta terveydenhuollon on vastattava jatkossakin yhteiskunnalliseen paineeseen, kouluttautuminen alalle on turvattava sekä jatkossakin mahdollistettava korkealuokkaiset opinnot ja erikoistumiskoulutukset. Fokuksen on pysyttävä laadukkaassa ja turvallisessa hoidossa. Työnantajien pitää maksaa reilua palkkaa, tarjota kohtuulliset työajat ja työolot. Aloituspuheenvuoron pääviesti oli, että koko yhteiskunta romahtaa, jos terveydenhuolto romahtaa.

Sairaanhoitajilla on iso rooli terveydenhuoltoalan pelissä – vahvana tiiminä!
Islannin terveysministeri Willum Thor Thorsson sanoin: Meidän on yhdessä kohdattava haasteemme. Meidän on yhdessä kohdattava vastustajamme. Meidän täytyy kehittyä yhdessä, kohdata vaikeatkin haasteet ja mennä eteenpäin. Yhteiskunta muuttuu ja meidän on muututtava sen mukana ja otettava uusia toimintoja sairaanhoidon ytimeen ja kehityttävä yhä paremmiksi, jotta jatkossakin turvaamme maidemme terveydenhuoltopalvelut ja valmistamme uusia sairaanhoitajia alallemme.
Kaikilla Pohjoismailla on haasteena ikääntyvä väestö, joka tulee tarvitsemaan yhä enemmän hoitoa. Tässäkin meillä on yhteinen haaste katsoa koko järjestelmää uudella tavalla. Tulevaisuuden sairaanhoitajuuden tuleekin olla kestävällä pohjalla. Norjan edustaja toi esityksessään esiin myös sen tosiasian, että sairaanhoitajien vähyys näkyy suljettuina potilaspaikkoina ja potilashoidon vaarantumisena. Tämä näyttäytyy meillä Suomessakin hyvin voimakkaasti. Samaan aikaan taloustilanne on huono ja hyvinvointialueilla käydään YT-neuvotteluita.
Miniseminaarin puheenvuorot ja keskustelut vahvistivat sitä, miten identifioin itseni tärkeäksi ja tarpeelliseksi sairaanhoitajaksi. En ylimääräiseksi kuluksi yhteiskunnalle, en tuottamattomaksi muurahaiseksi. Sisar hento valkoinen saattaa olla muuttunut tatuoiduksi ja rokkaavaksi, mutta on yhä hyvin ammattitaitoisena ja tarpeellisena terveydenhuollon kantavana osa.

Kansainvälisen rekrytoinnin tilanteita eri puolilla maailmaa
Toinen seminaariaamu alkoi kansainvälisen rekrytoinnin aiheella ja saimme kuulla egyptiläisen sairaanhoitajan tarinaa Suomeen tulon haasteista ja työskentelystä eri kulttuurissa. Kielellinen haaste oli suuri, sillä meidän kielemme ei varmastikaan ole helpoin kieli oppia. Norjasta videotervehdyksen toi filippiiniläinen sairaanhoitaja, joka oli juuri valmistuttuaan tullut Norjaan töihin. Hänen helpotuksekseen työolot eivät näin ollen tuottaneet hänelle vaikeuksia, sillä vasta valmistuneena ei kokemusta muusta ollut. Färsaarille töihin mennyt sairaanhoitaja kertoi systeemin olleen kankea hakiessaan vieraaseen maahan töihin. Lupien ja laillistuksien saanti ei tuntunut olleen helppoa kenellekään. Hyvän johtajuuden merkitys korostui videotervehdyksissä. Ymmärrys ja tukeminen nousivat esiin tärkeinä asioina kansainvälisten sairaanhoitajien viesteistä. Esihenkilöiden ja ylemmän johdon ymmärryksellä ja osaamisella on suuri merkitys, jotta takaamme riittävät resurssit tukea kansainvälisen rekrytoinnin kautta tulevia sairaanhoitajia.
Meillä Meilahden Siltasairaalassa on kehitetty erityisesti kansainvälisen rekrytoinnin ja sairaanhoitajien sisäänajon helpottamiseksi Step In -yksikkö, jossa tuetaan 12 viikon perehdytysmallilla sairaanhoitajien integroitumista työyhteisöön sekä varmistetaan osaaminen. Jokaiselle sairaanhoitajalle nimetään perehdytyksen jälkeen oma perehdytyksestä vastaava vakituinen sairaanhoitaja ja muun muassa meille juuri siirtyneet filippiiniläiset sairaanhoitajat lasketaan vielä muutamia kuukausia puolikkaiksi resursseiksi. Oma perehdyttäjä on jokaisessa vuorossa heidän tukenaan. Perehtyvät sairaanhoitajat käyvät samalla suomen kielen kurssia ja harjoittavat työnteon lomassa kielitaitoaan.

Muutokset kansainvälisessä sairaanhoitajaliikehdinnässä
Saimme kuulla myös puheenvuoron Australiasta. Se lisäsi ymmärrystä kansainvälisestä liikehdinnästä. Australiassa näkyy selkeä muutos kansainvälisessä rekrytoinnissa, sillä vuosina ennen Covid -pandemiaa suurin osa maahan tulevista sairaanhoitajista oli EU-maiden sairaanhoitajia, mutta pandemian jälkeen heidän tulonsa tyrehtyi.
Australiaan alkoi tulla sairaanhoitajia muista maista kuten Afrikan maista ja Filippiineiltä. Tätä Pääpuheenvuoroa kuunnellessa en voinut olla pohtimatta meidän olevan Suomessa vielä lapsen kengissä, sillä kansainvälinen liikehdintä työn perässä on jo vuosien ajan ollut hyvin suurta muissa maissa. Meidän tuleekin fokusoida hakuprosessin nopeuttamiseen ja laillistamisten helpottamiseen. Tarve uusille kollegoille on suuri.
Näillä ajatuksilla ja Islannin NNF (Nordic Nurses Federation) -konferenssin tuomilla uusilla ystävyyksillä sekä keskustelunaiheilla toivon kaikille meille runsaasti kestävyyttä ihanan ammattimme parissa. Työn merkityksellisyys luo ainakin itselleni positiivisia fiiliksiä, joilla jaksan vaikeimpinakin hetkinä.
Varmasti kaikki toivomme kuten norjalainen kollega miniseminaarissa totesi: May the nurse be with you!