Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Norjassa kaikki on paremmin ja huonommin

uutinen

 

Sairaanhoitajaplus: Jenna Kumpula on Norjassa työskennellessään saanut hyvää palkkaa ja arvostavaa kohtelua niin potilailta kuin kollegoilta. Toisaalta koti-ikävä on äitynyt välillä musertavaksi eikä kovatahtista työtekoa jaksa kovin pitkää aikaa. Ristiriitaisuuden tunnetta lisää suomalaisten kollegoiden kateus Norjassa keikkaillutta kohtaan.

Jenna Kumpula

Jos Jenna Kumpula olisi osastonhoitaja ja kohtaisi itsensä kaltaisen nuoren sairaanhoitajan, jolla on kielitaitoa ja monipuolista kokemusta myös Norjassa työskentelystä, hän kokisi sen erittäin positiiviseksi asiaksi. Todellisuudessa ulkomailla hankittua työkokemusta ei välttämättä osata arvostaa.

– Kun kerron työkokemuksestani Norjassa, päällimmäinen ajatus tuntuu olevan, että en varmaan viihdy hakemassani työpaikassa kauaa.

Eikä Kumpula pysykään, jos työilmapiiri on huono ja jos ei oivalleta, että myös työpaikan pitää antaa jotakin työntekijälle.

– Norjassa sain itse sanoa, missä ja milloin työskentelen, minun kiinnostuksen kohteillani ja toiveillani oli merkitystä. Tilanne on aika toisenlainen Suomessa.

Kumpula on työskennellyt Norjassa useampaan eri otteeseen. Bergenissä hurahti kuusi kuukautta vuokranvälitysfirman palkkalistoilla. Kumpula toimi kiertävänä sijaisena yliopistollisessa sairaalassa. Notodenissa hän työskenteli sairaalan palkkalistoilla viisi kuukautta. Työtä riitti ja tunteja kertyi jopa kuutisenkymmentä viikossa. Lopulta työmäärä uuvutti ja koti-ikävä alkoi vaivata, joten Kumpula palasi välillä takaisin Turkuun. Mielekästä ja kokemusta vastaavaa vakinaista työtä ei kuitenkaan löytynyt.

Sittemmin Kumpula on työskennellyt Norjassa myös vanhainkodin yökkönä Leirfjordissa ja toiminut kiertävänä sijaisena Oslon alueen yliopistollisissa sairaaloissa.

Suomalaiset tunnetaan Kumpulan mukaan Norjassa korkeasta työmoraalistaan. Myös suomalaisten sairaanhoitajien koulutusta arvostetaan. Norjassa Kumpula on huomannut, että hän osaa hyvin, usein paremmin kuin norjalaiset kollegansa.

– Olisi ihan ok sanoa tämä myös ääneen: olemme hyviä, koulutuksemme on korkeatasoista, heittää Kumpula.

Norjassa Kumpula kertoo oppineensa muun muassa sen, että hänellä on oikeus vaatia: palkkaa, hyvää kohtelua, asuntoetua. Myös työsuhdeneuvottelijana hän kertoo kehittyneensä paljon.

Pois liika sinisilmäisyys

Jos joku harkitsee työskentelyä Norjassa, Kumpula haluaa ehdottomasti kannustaa, mutta hän myös kehottaa muistamaan muutamia asioita.

– Älä ole liian sinisilmäinen. Pyydä kaikki sovitut ja luvatut asiat suullisen sopimisen sijaan kirjallisina, joko sähköpostissa tai suoraan sopimukseen kirjattuna. Ole kriittinen suurille lupauksille tai ruusuisille mielikuville.

Kumpula sanoo, että Suomessa on mennyt vähän överiksi se ajattelu, kuinka valtavan hyvin Norjassa oikein tienaakaan. Myös kateus lähtijää kohtaan tuntuu olevan suurta.

– Ei aina ole niin ruusuista työskennellä ulkomailla, sanoo Kumpula Säily rehellisesti.

Hän kertoo koti-ikävästä ja yksinäisyydestä sekä siitä, millaista on toisinaan työskennellä ilman kunnollista perehdytystä. Myös norjalaisten kollegoiden myöhästely ja verkkainen tekeminen rassaavat joskus.

Toisaalta Kumpula sanoo nauttineensa Norjassa siitä, että niin kollegoiden kuin potilaiden käytöstavat ovat paljon paremmat kuin Suomessa. Se tekee työskentelystä huomattavasti miellyttävämpää. Kumpula mainitsee esimerkin: Norjassa myös sairaanhoitajien ruokailuajat ovat näkyvillä osastolla. Tällöin potilaat huomioivat, että juuri silloin ei kannata soittaa kelloa, ellei ole hengen hätä.

– Suomessa potilaat ovat kokemukseni mukaan passiivisempia ja laitostuneempia.

Maaliskuussa Kumpulan koti-ikävä helpotti hetkeksi. Hän sai puolen vuoden sijaisuuden neurologian toimialueelta TYKS:stä.

– Nyt pysyn kotona hetken.

Sitä ennen olemme keskustelleet eläkeasioista. Fiksu nuori sairaanhoitaja on nimittäin hyvin tietoinen myös siitä, että Norjassa työskentely kerryttää hänelle eläkettä, sitten aikoinaan.

– Olin rohkea, kun uskalsin lähteä, Kumpula iloitsee.

Tapaamiltaan suomalaisilta sairaanhoitajilta ja heidän Facebook-ryhmästään Kumpula kertoo saaneensa paljon korvaamatonta tukea ja apua.

Teksti ja kuvat Eva Agge ja Shutterstock

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *