Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Nyt tarvitaan selkeitä ohjeita!

Suojavarusteiden riittävyys ja ohjeistuksen kirjavuus on huolestuttanut sairaanhoitajia. Huolta ovat aiheuttaneet muun muassa kertakäyttöisiksi tarkoitettujen välineiden uusiokäyttö, lähityöskentelyssä käytettävien suojaimien säästäminen, maskien käytön tiukat rajoitukset ja koronapotilaiden hoitaminen ilmaeristyksessä.

Sairaanhoitajaliiton kaikkiin kanaviin tulvii nyt yhteydenottoja sairaanhoitajilta. Avasimme viime viikolla Sairaanhoitajille mahdollisuuden kertoa tunnelmistaan koronaviruskriisin ytimessä. On puhuttelevaa, että sinne on tullut vajaassa viikossa lähes viisisataa vastausta.

Sairaanhoitajat kertovat huolestuneina, että normikäytännöistä poiketaan ei suinkaan tiukempaan vaan höllempään suuntaan. Sairaanhoitajat kysyvät onko luvallista, että oman työyksikön ohjeistukset poikkeavat yleisestä ohjeistuksesta? Mietityttää kenen sanaan voi luottaa?

Viime viikolla saimme kansainväliseltä sairaanhoitajaliitolta ICN:ltä (International Council of Nurses) surullisen tiedon: useita sairaanhoitajia on maailmalla menehtynyt koronavirukseen. Sairaanhoitajien viestit ja huolenaiheet on otettava hyvin vakavasti.

Eilen (23.3.) suojainten riittävyyskysymykseen tuli helpotusta, kun STM ilmoitti avaavansa huoltovarmuusvarastot. STM vakuuttaa, etteivät suojaimet tule loppumaan. Tämä on tärkeä tieto, sillä esimerkiksi Italiassa moni terveydenhuollon ammattilainen on sairastunut juuri puutteellisten suojavarustuksen takia.

Etulinjassa työskenteleville täytyy välittyä tunne siitä, että heidän terveydestänsä huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää. Oma ja läheisten mahdollinen sairastuminen pelottaa myös sairaanhoitajia. Tämän aamun (24.3.) Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa todettiin osuvasti, ettei mikään ole niin pelottavaa kuin täysin peloton ihminen. Pelon lievittämiseen tarvitaan nyt ajantasaista ja yhdenmukaista tietoa. Ristiriitainen ohjeistus hämmentää.

Suojaimet eivät tule loppumaan, mutta ohjeistusta niiden käytöstä tulee selkeästi vielä tarkentaa. Näitä ohjeita kaipaavat myös lähiesimiehet, jotta he voivat viesteillään ja ohjeillaan luoda turvallisen työympäristön ja tukea hoitotyön ammattilaisia työssään.

Terveisin Nina