Ruotsin hallitus on tehnyt lakiehdotuksen, joka velvoittaisi julkisalojen työntekijät ilmoittamaan paperittomista ihmisistä viranomaisille. Lakiehdotusta kutsutaan kantelulainsäädännöksi, ja se herättää voimakkaita reaktioita lääkäreiden, sairaanhoitajien, opettajien ja muiden julkisalojen työntekijöiden keskuudessa, jotka saattavat joutua rangaistaviksi, mikäli he eivät ilmoita epäilystään laittomasta oleskelusta.
Suomen Sairaanhoitajat yhdessä muiden Pohjoismaiden Sairaanhoitajaliiton (NNF) jäsenjärjestöjen kanssa tukee lakiehdotusta vastustavia ruotsalaisia kollegoita. Lakiehdotus tekee hätää kärsivien ihmisten terveydenhuollon hakemisesta epävarmaa ja voi pakottaa sairaanhoitajat raportoimaan tai altistumaan rangaistuksille, jos he eivät tee ilmoitusta.
Jos viranomaiset asettavat terveydenhuollon henkilökunnalle ilmoitusvelvollisuuden, se horjuttaa hoitotyön perusarvoja ja käytäntöjä. YK:n ihmisoikeusyleissopimuksessa ja lapsen oikeuksien sopimuksessa on vahvistettu, että kaikilla terveydenhuollon tarpeessa olevilla tulee olla mahdollisuus hakea apua ilman pelkoa seurauksista, ja kansainvälisen sairaanhoitajaliiton eettiset ohjeet ovat toimineet standardina sairaanhoitajille maailmanlaajuisesti vuodesta 1953 lähtien.
Sairaanhoitajat kohtaavat vaikean moraalisen dilemman, jos heitä pakotetaan luopumaan periaatteesta tarjota hoitoa ja lääketieteellistä apua niille, jotka sitä tarvitsevat. Sairaanhoitajien velvollisuus on tarjota tasavertaisia terveyspalveluita lääketieteellisten tarpeiden perusteella, ei maahanmuuttopoliittisten näkökohtien perusteella.
Emme voi hyväksyä, että ihmisiltä riistetään oikeus terveydenhuoltoon tai että kollegoita painostetaan luopumaan yhteisistä eettisistä ohjeistuksistamme ja velvollisuudestamme auttaa hätää kärsiviä ihmisiä.
Pohjoismaiden Sairaanhoitajaliitto, Nordic Nurses Federation (NNF), edustaa 340 000 sairaanhoitajaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Islannissa ja Fär-saarilla.