Viisi erilaista hoitotyön ammattilaista johtaa keskustelua viiden eri teeman luennoilla. Puheenjohtajien vinkit auttavat, jos et osaa päättää, minne mennä Sairaanhoitajapäivillä.
Pärinää rintakivusta
– EKG:n tulkinta on yksi lempilapseni. Sairaanhoitaja Jarno Sillmanin luento rintakipupotilaan hoidosta on varmasti päräyttävä kokemus! innostaa kliinisten taitojen luentoja vetävä Jukka Kettunen, itsekin ensihoitaja.
Kettusen yksi työpaikoista on viimeiset 11 vuotta ollut Lapissa operoiva lääkintähelikopteri FinnHEMS51. Päätyönään hän toimii lehtorina Metropolia-ammattikorkeakoulussa. Lisäksi mies on mukana kouluttamassa hoitoelvytystä lääkäreille ja hoitajille Euroopan elvytysneuvoston kursseilla.
Sydänfilmin analysointi kuuluu Kettusen mielestä jokaiselle akuuttityötä tekevälle sairaanhoitajalle. Toinen luentovinkki tulee vielä tärkeämmästä aiheesta.
– Monet kliiniset taidot ovat sidoksissa työpisteeseen ja siellä tarvittavaan erikoisosaamiseen. Hengitystien hoitamisen tulisi kuitenkin olla kaikilla hallussa. Hengitysteiden manuaalinen avaaminen, imun käyttö, nieluputken, nenänieluputkien käyttö ja maskiventilaatio, mihinkään näistä ei tarvita lääkärin lupaa tai hoito-ohjetta.
Hyppää kielikylpyyn
– Toinen kotimainen kieli on asia, jota ei sovi unohtaa, sanoo sairaanhoitaja Marcus Norrgård HUSin Teho- ja tehovalvontaosastolta 20.
Norrgård johtaa puhetta luentolinjalla, jonka teema on Sairaanhoitajan työkalut. Hän pitää ruotsinkielisen luennon aiheesta NEWS-pisteytys. Siinä ennakoidaan potilaan tilan heikkenemistä elintoimintoja pisteyttämällä.
– NEWS-pisteytyksen avulla sairaanhoitaja voi myös arvioida, kuka hänen potilaistaan tarvitsee enemmän huomiota. NEWS on käytössä monessa paikassa, mutta sovellustapoja on monia. Esittelen viime vuonna julkaistun suosituksen, joka yhtenäistää käytännöt.
Norrgård toivoo, että NEWS otetaan käyttöön sairaaloissa mahdollisimman monella osastolla. Muuten pisteytyksestä ei saada hyötyjä irti.
– Se on vähän kuin ostaisi Ferrarin ja ajaisi vain ykkösellä.
Jos NEWS kiinnostaa, mutta ruotsin kieli on kynnyskysymys, ei kannata lannistua. Sama luento on tarjolla myös suomeksi.
Ota näyttö käyttöön
– Kaikki aihepiirini luennot ovat tärkeitä. Mutta jos olisi pakko valita yksi, ottaisin ensimmäisen, pähkäilee Hotuksen tutkija Annukka Tuomikoski, joka luotsaa keskustelua teemassa Näyttöön perustuvan toiminnan kehittäminen.
Ensimmäisellä luennolla tutkijat Heidi Parisod ja Kristiina Heikkilä puhuvat siitä, kuinka tärkeä rooli sairaanhoitajalla on näyttöön perustuvassa hoitotyössä. Luvassa on konkreettisia esimerkkejä hoitotyön arjesta.
– Sairaanhoitaja on avainasemassa. Hoitotyön asemaa ja merkitystä potilaan hoidossa voidaan lisätä näyttöön perustuvalla hoitotyöllä.
Tuomikoski muistuttaa, että tutkimusnäytöksi ei riitä yksi satunnaisesti valittu tutkimus, vaan hoitotyön kehittäminen pitäisi perustua laajempaan näyttöön.
– Hoitotyön suosituksilla on hyvä pohja, koska ne laaditaan tutkijoiden, asiantuntijoiden ja kokemusasiantuntijoiden yhteistyönä.
Suosituksista käydään läpi esimerkiksi keuhkoahtaumatautia sairastavan omahoidon ohjaus.
Loikkaa tulevaisuuteen
– Digitalisaatio on hoitoalan isoimpia trendejä ja koskettaa kaikkia sairaanhoitajia alasta riippumatta. Tulevaisuudessa jokainen hoitaja on jonkin sortin digihoitaja, sanoo kehittämispäällikkö Marko Muukka HYKSin IT – psykiatrian linjalta.
Muukka vetää Sairaanhoitajapäivillä digiklinikkaa. Töissä hän on vastannut verkkosivusto Terveyskylä.fi:n alla olevasta Mielenterveystalosta.
– Omassani sessiossani käyn läpi sitä, mitä digitaitoja sairaanhoitajalta pitäisi löytyä, mitä digiratkaisuja on olemassa ja lyhyesti siitä, mitä on tulossa. Jos on omassa työssään vähän etäällä näistä asioista, kannattaa tulla paikalle.
Ehtaa futurismia, mutta osin jo nykyaikaa, on päivien viimeinen luento roboteista ja tekoälystä. Toisena puhujana on tietokirjailija ja visionääri, robotiikan asiantuntija Cristina Andersson.
Robotiikasta puhuessaan Muukka innostuu, ja uskoo, että niin innostuu luentovieraskin.
– Aiheesta on puhuttu pitkään ja käyttökohteita on tosi paljon! Tämä on varmasti ajatuksia herättävä puheenvuoro.
Johtamistaitoa jaossa
Hoitotyön kliininen asiantuntija Minna Peltomaa TAYSista on puheenjohtajana esimiestyön luennoilla. Hänen mielestään kuulolle kannattaa tulla kaikkien, joita johtaminen aiheena kiinnostaa.
– Luentosarja on erinomainen tapa tutustua esimiestyön eri ulottuvuuksiin. Luennot sisältävät myös paljon tietoa siihen, mitä työntekijä tarvitsee onnistuakseen työssään, Peltomaa kannustaa.
Esimiesuraa suunnitteleville Peltomaa vinkkaa osastonhoitaja ja työyhteisökoutsi Susanna Lisman luentoa. Sieltä saa käytännönläheisiä esimerkkejä siitä, mitä tiedolla johtaminen tarkoittaa.
– Esimerkkejä saa varsinkin siitä, miten asioita on hoidettu työyhteisön muutostilanteissa.
Toinen vinkki koskee luentoa väkivallan uhasta. Peltomaan mielestä asiaan ei ole kunnolla valmistauduttu työpaikoilla, vaikka aiheesta puhutaan mediaa myöten.
– Kaikilla on vastuu omasta toiminnastaan, mutta esimies on ratkaisevassa asemassa siinä, että yksikössä on mietitty, miten väkivallan uhkaan varaudutaan.
Teksti Suvi Leppiniemi Kuvat Sairaanhoitajapäivien markkinointi ja Shutterstock
Sairaanhoitajapäivät 21.-22.3.2019