Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Sairaanhoitaja ansaitsee oman alansa johtajan

Hoitotyön johtaminen ja hoitotyön johtajien asema on ollut syksyn kuuma peruna usealla hyvinvointialueella. Tiukkaan talouteen vedoten hoitotyön johtajien roolia, tehtäviä ja asemaa on kyseenalaistettu ja ajettu alas. Esityslistoilla ja hallintosäännöissä on käytetty punakynää ahkerasti, ja sen terä on osunut painavana hoitotyön professioon. Näin yksinkertainen ajattelu on lyhytnäköistä ja vaarallista.

Julkisella puolella johtamisjärjestelmä ja esihenkilöiden toimivalta kuvataan hallintosäännössä. Jos hoitotyön johtamista ei ole hallintosäännössä, sillä ei myöskään ole asemaa johtamisjärjestelmässä. Sama koskee lainsäädäntöä. Jos laki ei tunnista hoitotyön ammatillista johtamista, sitä ei ole eikä sillä ole toimivaltaa. Yksinkertaisia asioita, joilla on kauaskantoisia seurauksia.

Millaisia vaikutuksia tällä on meidän alaamme, ja miten se näkyy sairaanhoitajille käytännön työssä? Hoitotyön johtajien perustehtävä on huolehtia työyhteisön hyvinvoinnista ja alan kehittämisestä sekä varmistaa, että sairaanhoitajien työ on vaikuttavaa ja asiakkaille ja potilaille arvoa tuottavaa. Hoitotyön johtamisen alasajo näkyy niin, että hoitotyön ammatillisista asioista päättää joku muu, hoitotyön laatua ei ohjaa ja valvo kukaan, eikä sairaanhoitajien urakehitystä, koulutusta ja hoitotyön tutkimusta vie kukaan eteenpäin. Me haluamme johtaa omaa professiotamme eli arvostettua asiantuntija-ammattiamme, ja tehdä sen hyvin, asiakkaiden ja potilaiden parhaaksi, yhteistyössä lääketieteen ja sosiaalityön kanssa. Niin yksinkertaista tämä on!

Sjukskötaren förtjänar ett ledarskap för sin bransch

Ledandet av vårdarbetet och vårdchefernas ställning har varit höstens heta potatis i flera välfärdsområden. Åberopande den strama ekonomin har vårdchefernas roll, uppgifter och ställning ifrågasatts och avvecklats. Rödpennan har använts flitigt i föredragningslistor och förvaltningsregler, och dess spets har stött hårt emot vårdyrket. Ett såpass torftigt tänkande är kortsiktigt och farligt.

Inom den offentliga sektorn beskrivs ledningssystemet och de överordnades befogenheter i förvaltningsstadgan. Ifall ledandet av vårdarbetet inte finns med i förvaltningsstadgan har den heller ingen plats i ledningssystemet. Samma sak gäller för lagstiftningen. Ifall lagen inte vill veta av ett professionellt ledarskap i vårdarbetet existerar det inte och har heller inga befogenheter. Enkla saker med långtgående konsekvenser.

Hur påverkar detta vår bransch och hur tar det sig uttryck i sjukskötarnas praktiska arbete? Vårdchefernas grundläggande uppgift är att sörja för arbetsgemenskapens välbefinnande och branschutvecklingen, samt att säkerställa att sjukskötarnas arbete ger effekt och skapar värde för kunderna och patienterna. Nedmonteringen av vårdledarskapet visar sig i att någon annan fattar beslut om vårdarbetets yrkesmässiga ärenden, att ingen dirigerar och övervakar vårdkvaliteten, samt att ingen driver sjukskötarnas karriärutveckling, utbildning och vård­arbetsforskning framåt. Vi vill leda vår egen yrkesgren, en respekterad expertprofession, och göra det bra, för kundernas och patienternas bästa, i samarbete med medicin och social­arbete. Så enkelt är det!

Kirjoitus on julkaistu Sairaanhoitaja-lehdessä 6/2024. Lue digilehteä jäsen- tai tilausnumerollasi.

Heljä Lundgrén-Laine

Puheenjohtaja