18.8. avautuneessa kyselyssä kerätään tietoa koronapandemian vaikutusten laajuudesta sairaanhoitajan työhön.
Sairaanhoitajaliitto haluaa mahdollisimman laajasti ja kattavasti nostaa esiin sairaanhoitajien kokemuksia kevään ja syksyn poikkeuksellisessa tilanteessa.
- Toivomme, että sairaanhoitajat jaksaisivat vastata suurin joukoin tähän kyselyymme. On ensiarvoisen tärkeää, että sairaanhoitajien arvokkaat kokemuksensa tulevat kuulluiksi, sanoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.
Sairaanhoitajaliitto on aiemmassa koronakyselyssään kysynyt hoitotyön ammattilaisten tunnelmista ja kokemuksista koronapandemian keskellä.
- Kevään koronakysely oli selvästi tarpeellinen henkireikä ja tarjosi sairaanhoitajille mahdollisuuden purkaa tuntojaan. Maaliskuusta heinäkuuhun vastauksia tuli kaikkineen lähes 1500 sanoo Sairaanhoitajaliiton kehittämispäällikkö Liisa Karhe.
Sairaanhoitajaliitto on nostanut sairaanhoitajien koronatuntoja julkisuuteen ja vienyt viestiä vahvasti myös päättäjien suuntaan.
Elokuun kyselyssä kysytään monivalintakysymyksin, miten koronapandemia on vaikuttanut sairaanhoitajan työhön, työturvallisuuden kokemukseen, jaksamiseen ja ajatuksiin työstä.
Kyselyyn voi vastata 18.9.2020 saakka. Tuloksista uutisoidaan syksyn mittaan.
Vastaa kyselyyn tästä.
Keväällä tuli viikon varoajalla ilmoitus, että elektiivinen toiminta laitetaan alas ja hoitajat siirtyy poliklinikoilta vuodeosastoille perehtymään töihin. Sairaanhoitajat jakaantuivat oman alueen ylihoitajan alueen mukaisesti eikä mitä ammatillista osaamista heillä olisi ollut aiemmasta taustasta. Puhuttiin kahdesta viikosta-mikä jatkui yli kuukaudeksi. PKL hoitajan palkka on pienempi-pitkän kyselyn jälkeen kahden viikon perehtymisajan jälkeen palkka nostettiin. Lääkäri puolella perehtyminen pysyi kahden viikon jaksoissa ja oli hallitumpaa. Epätietoisuus perehtymisajan pituudesta oli hämmentävää sekä myös riskiryhmät- ketä hoitajista kuului- aiheutti puhetta. Koulutukset kerottiin hyviksi ja toivotaan niiden jatkuvan säännöllisesti. Lääkäreiden ’löysä työtahti’ ’ ei mitään tekemistä’ aiheutti närästystä hoitohenkilökunnassa, jossa jokaisen paikka katsottiin tarkasti. Eniten Covid aiheutti muutosta hoityohenkilökunnalle, vaikka sairaalassa työskentelee paljon muitakin ammattiryhmiä
työntekijöitä pompoteltiin keväällä joka viikko perehtymään uuteen yksikköön
työntekijöitä ei kohdeltu tasapuolisesti, jotkut joutuivat pois omasta työstä, toiset eivät
tyovuoroja oli päällekkäin useita ja koko ajan uhkailtiin päivätyössä olleita vuorotyöhön ja yötyöhön siirtymisestä
mitään tukea/ palkanlisää ei saatu vaikka mielestäni se olisi suotavaa ” olla koko ajan valmiudessa”
vaikka osaamista ei ollut vuosiin lääkehoidosta tai vuodeosastotöistä oletettiin että pärjää muutaman päivän perehtymisellä
työvuorotoiveita ei kuunneltu
henkinen stressi kova koskaan ei tiennyt missä seuraavan viikon on taas perehtymässä