Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Sairaanhoitajaosaaminen uudelle tasolle

uutinen

Sairaanhoitajaplus: Senni Virto on tehnyt koko sairaanhoitajauransa Helsingin Meilahden sairaalan hematologisilla osastoilla. Työvuosia on kertynyt kuusi. Virto oli kotona kaksivuotiaan esikoisensa ja puolivuotiaan kuopuksensa kanssa, kun hän törmäsi Facebookissa mielenkiintoiseen työpaikkailmoitukseeen. Apotti-hankkeeseen haettiin sovelluskehittäjää, jolla oli työkokemusta syöpä- ja veritautien hoitotyöstä.

– En tiennyt mitään sovelluskehittäjän työstä, mutta työhakemuksessa sanottiin, että terveydenhuoltoalan soveltava tutkinto riittää. Ja minulla oli juuri sopiva työkokemus!

Virto lähetti työhakemuksen lokakuussa 2018. Hänet kutsuttiin vielä saman viikon aikana soveltuvuustesteihin. Hän sai myös tiedon, että soveltuvuustestit pitää läpäistä ennen kuin voi päästä haastatteluun. Soveltuvuustestit järjestettiin kutsua seuraavana päivänä. Se oli Virton mukaan aika tiukka paikka. Hän oli ollut lasten kanssa kotona pari edellistä vuotta.

– Oli aikamoinen hyppy joutua englanninkielisiin matemaattisloogisiin testeihin kylmiltään, Virto tokaisee.

Onneksi pari tuntia testien jälkeen tuli sähköposti, että Virto oli läpäissyt. Seuraavana päivänä soitettiin ja kysyttiin, milloin hän voisi tulla haastatteluun. Se sovittiin seuraavalle päivälle perjantaille. Virto oli jo tässä vaiheessa päättänyt saada kyseisen työpaikan, joten hän vietti koko yön netissä googlaten tietoja firmasta ja lukemalla taustamateriaalia sekä ohjeita työhaastatteluun valmistautuvalle. Lisäksi hän treenasi tyypillisimpiin odotettavissa oleviin kysymyksiin vastaamista.

Tässä vaiheessa hänelle oli edelleen hiukan epäselvää, minkälaista työtä hän on hakemassa. Työhaastattelijat sanoivat heti tilaisuuden aluksi, että Virton ei tarvitse jännittää eikä stressata, että työhaastattelu on hyvin epämuodollinen.

– Minusta tuntuu, että hengitin ensimmäistä kertaa koko viikon aikana, Virto nauraa.

Alkuviikosta Virtolle soitettiin ja kysyttiin, olisiko hän kiinnostunut aloittamaan ja varmistettiin, pääsisikö hän lähtemään Yhdysvaltoihin koulutukseen kuukaudeksi. Järjestelyitä piti alkaa tehdä rivakkaa tahtia. Lähtöön oli aikaa kolme viikkoa.

Senni Virto kysyi asiasta ensin puolisoltaan, joka on myös sairaanhoitaja ja teki kokopäivätyötä kolmessa vuorossa. Heillä oli kaksi pientä lasta, joiden kanssa Virto oli ollut kotona vanhempainvapaalla. Puoliso kannusti.

Sitten otettiin puhelut kumpienkin vanhemmille. Toisen vanhemmat lupautuivat auttamaan Suomessa, ja anoppi pystyi ottamaan loput vuosilomansa ja lähtemään Yhdysvaltoihin Virton ja kuopuksen kanssa.

Marraskuun alussa Senni Virto hyppäsi puolivuotiaan ja tämän hoitajaksi lupautuneen anopin kanssa lentokoneeseen suuntana Madisonin kaupunki Wisconsinin osavaltiossa. Siellä sijaitsee järjestelmätoimittaja Epicin pääkonttori.

Kuukauden koulutus oli Virton mukaan hyvin tiukka, mutta asiansa osaavat kouluttajat ja opiskelupäivien hyvä jaksotus auttoivat omaksumaan valtavan määrän uutta tietoa. Klo 7.30 oli kuljetus koulutuspaikalle ja klo 17.30 oltiin takaisin hotellilla.

Koulutuksen aikana tehtiin sertifikaatteihin liittyvät laajat projektityöt sekä itseopiskeltiin ja tehtiin kolmen tunnin mittainen tentti, joka piti läpäistä tietyllä pistemäärällä.

– Projekteja tehdessä aloin ajatella, että jos tämä on sitä, mitä tulen tekemään työkseni, olen oikeassa paikassa!

Virto kertoo, että projekteissa pohdittiin oikeita sairaanhoidollisia työnkuvia, joiden mukaan kirjaamisjärjestelmää piti kehittää.

– Systeemi oli loistava: koulutus antoi työkalut ja perustiedot, projektitehtävässä ne sai pistää käytäntöön. Ja lisäksi pystyuin hyödyntämään sairaanhoitajaosaamistani.

Suomeen palattuaan Virto aloitti sertifikaattien suorittamisen. Tammikuun lopussa kaikki oli tehtynä.

Helmikuun alusta Virto on työskennellyt sovelluskehittäjänä. Hänellä on kahden vuoden pesti. Hän pitää valtavasti työstään. Itseohjautuvuus ja työn vaativuus miellyttää lahjakasta Virtoa.

– Yhtenä maaliskuisena aamuna huomasin, että tiedän, mitä tulen tulevan työpäiväni aikana tekemään. Koen olevani asiantuntija omilla vastuualueillani.

Yksi osa Virton työstä on protokollien eli hoito-ohjelmien rakentaminen. Kun on ensin rakennettu, sitten validoidaan. Lisäksi käydään kentällä käyttöönoton jälkeisillä seurantakäynneillä. Virto toimii myös työryhmissä pohtimassa toimintasuunnitelmia, aikajanoja ja seurantaa.

– Esimerkiksi viime aikoina olen pohtinut potilasliikkuvuutta sairaalan sisällä ja saumakohtia siinä.

Virto on silminnähden onnellinen nykyisessä työssään. Hänen mukaansa työviihtyvyys ja palkka ovat kasvaneet. Virto osaa arvostaa sitä, että nykyisessä työssä hänen mielipidettään arvostetaan, ja hän voi vaikuttaa omaan työhönsä. Nykyinen liukuva työaika sopii erinomaisesti lapsiperheelle.

– Tässä työssäni olen saanut viedä sairaanhoitajaosaamiseni uudelle tasolle. Ilman toimivaa potilastietojärjestelmää sairaanhoitajan työtä olisi mahdotonta tehdä.

Virto suosittelee projektitöiden kokeilemista muillekin.

Tiesitkö tämän Apotista?

Apotti-järjestelmää tulee käyttämään n. 45 000 sote-ammattilaista ja se koskettaa noin 1,7 miljoonaa suomalaista. Apotti nimi tulee lyhenteestä Asiakas- ja potilastietojärjestelmä.

Apotin käyttöönoton parissa HUSissa työskentelee kolmenlaisia asiantuntijoita.

  • apottiasiantuntijat ovat HUSissa töissä sairaanhoitajina, lääkäreinä, hoitotyön kliinisinä asiantuntijoina, tietty osus heidän työstään on irrotettu apottityöskentelyyn.
  • aihealueasiantuntijat työskentelevät apotin parissa päivän viikossa, he toimivat viestijöinä apotin ja sairaalan välillä
  • sovelluskehittäjät kuten Senni Virto työskentelevät Apotin konttorilla Helsingissä.
  • lisäksi jokaisella sairaalan osastolla on omat apottityöryhmänsä, jotka tuottavat materiaalia ja kertovat muutostarpeista.

Teksti Eva Agge Kuvat Eva Agge ja Shutterstock

Haluatko lisää tämänkaltaisia artikkeleita, mutta et ole vielä tilaaja? Tilaa Sairaanhoitajaplus-uutiskirje

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *