Suomen Sairaanhoitajat tukee Kansainvälisen sairaanhoitajaliiton (ICN) ja Maailman terveysjärjestön (WHO) viimeviikkoisia kannanottoja Gazan humanitaariseen katastrofiin puuttumiseksi.
Maailman terveysjärjestö, WHO, ilmaisi kannanotossaan olevansa vakavasti huolissaan Gazan humanitaarisesta katastrofista. ICN:n presidentti Pamela Cipriano kommentoi WHO:n lausuntoa:
- Tilanne Gazassa on kauhistuttava ja eri puolilla maailmaa on käynnissä vastaavia traagisia konflikteja, jossa viattomat ihmiset kärsivät kohtuuttomasti. Heidän hyvinvointinsa, perusihmisoikeutensa, terveytensä ja jopa henkensä on uhattuna. Emme hyväksy tällaista. Maailman sairaanhoitajat ovat todistamassa näitä julmuuksia ja äärimmäistä kärsimystä suorittaessaan tehtäviään, usein käsittämättömän vaikeissa olosuhteissa. Kansainvälisten humanitaaristen lakien mukaan kiellettyihin tekoihin syyllistyneet on saatettava vastuuseen teoistaan, Cipriano sanoo.
Viime viikolla WHO:n niin ikään julkaisemassa State of the World’s Nursing 2025 -raportissa korostetaan, että konfliktialueilla työskentelevät sairaanhoitajat kohtaavat valtavia riskejä, kuten pommi-iskuja, sairaaloihin ja hoitoyksiköihin kohdistuvia hyökkäyksiä, seksuaalista väkivaltaa ja kidnappauksia, kun he työskentelevät ilman riittäviä lääkinnällisiä tarvikkeita, lääkkeitä ja henkilökohtaisia suojavarusteita. Raportissa todetaan, että tällaisissa ympäristöissä työskentelyn aiheuttama stressi vaikuttaa sairaanhoitajiin hyvin merkittävällä tavalla.
Raportin ohjauskomitean puheenjohtajana toiminut ICN:n johtaja Howard Catton kehotti kansainvälistä yhteisöä noudattamaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta, joka on suunniteltu säätelemään sotien ja aseellisten selkkausten käymistä.
Järjestyksessään toinen maailman sairaanhoitajuuden tilaa kuvaava raportti julkistetaan Cattonin mukaan hyvin epävarmana ajanjaksona. Maailmassa on yhä enemmän konflikteja, sotia ja päätöksiä terveydenhuollon maailmanlaajuisesta heikentämisestä.
- Sairaanhoitajat eivät saa koskaan olla kohteena, ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaan on selvää, että ruoan, veden ja lääkeavun toimitusten estämistä ei saa koskaan käyttää sodan aseena, Catton painottaa.
ICN:n Nurses for Peace -kampanjan kautta ICN työskentelee Lähi-idässä, Afganistanissa, Sudanissa ja Ukrainassa tarjoamalla hoitotyöhön laitteita ja sairaanhoitajille tukea ja koulutusta. koulutusta.
- Pitämällä huolta tämän päivän sairaanhoitajista pidämme huolta huomisen terveydestä, Catton sanoo.
ICN kertoo julkistavansa tällä viikolla Genevessä järjestettävässä World Health Assemblyssa tiedon useista humanitaarisen avun toimenpiteistään.
- Suomen Sairaanhoitajat kannattaa vahvasti kattojärjestönsä kansainvälisen sairaanhoitajaliiton linjauksia. ICN edustaa yli 130 maan sairaanhoitajia ja 28 miljoonaa sairaanhoitajaa. Maailman on kuultava sairaanhoitajien viesti: humanitaarisen avun on päästävä perille, terveydenhuoltoon kohdistuvat iskut on lopetettava. Kansainvälisen yhteisön tulee vaatia voimakkaammin kestävää tulitaukoa, Suomen Sairaanhoitajien puheenjohtaja Heljä Lundgrén-Laine sanoo.