Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Sairaanhoitajaliiton valtuusto: Hoitotyön johtamisen roolia sotessa on vahvistettava, sairaanhoitajien osaaminen otettava täysimääräisesti käyttöön

uutinen

Sairaanhoitajaliiton valtuustossa puhutti erityisesti sairaanhoitajien osaamisen hyödyntäminen sosiaali- ja terveyspalveluita uudistettaessa sekä hoitotyön johtamisen rooli hyvinvointialueiden perustamisessa.

Puheenjohtaja Nina Hahtela summasi marraskuun lopun tilannetta alkupuheenvuorossaan.

  • Olemme edelleen tilanteessa, jossa sairaanhoitajista on kaikista ammattiryhmistä kaikkein suurin pula. Lisäksi koronatartuntojen määrä on yhä nousussa, teho-osastojen kuormitus kasvaa ja koko sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyky natisee liitoksissaan. Samaan aikaan terveydenhuoltoamme ollaan uudistamassa ja sen suhteen eletään strategisesti erittäin tärkeitä hetkiä.

Valtuuston puheenjohtaja Minna Peltomaa korosti ennakointia ja valmistautumista käyttäessään puheenvuoron teho-osastojen tilanteesta.

  • Vaikka selviämme tästä aallosta ja onnistumme erityisjärjestelyin saamaan tarpeeksi ammattitaitoista henkilökuntaa töihin loppuvuodeksi, se ei riitä. Teho-osastoilla tarvitaan osaavia sairaanhoitajia ja työn vaativuuden huomioivaa palkkausta, jotta meillä on sairaanhoitajia jatkossakin tehopotilaita hoitamassa. Tavanomaisen tehohoitotarpeen turvaamisen lisäksi meidän on katsottava tulevaisuuteen, varauduttava seuraavaan aaltoon ja tuleviin pandemioihin. Tehohoidon henkilöstöresursointi ei voi olla äärimmäisen kireä edellyttäen samaan aikaan joustavuutta kriisitilanteessa. Tarvitaan osaamisen ylläpitoa ja mahdollisuutta kouluttautua ja kouluttaa, jotta voimme toteuttaa yhtenäisiä hoitokäytäntöjä ja systemaattisia toimintatapoja, teho-osastolla hoitotyön kliinisenä asiantuntijana työskentelevä Peltomaa sanoi.

Minna Lahnalampi-Lahtinen muistutti sairaanhoitajapulan vaikutuksista koko sosiaali- ja terveydenhuollon hoitoketjuissa.

  • Hoitoketjut eivät toimi nimenomaan siitä syystä, että meillä ei ole tarpeeksi hoitajia. Esimerkiksi hoivakoteihin ei voida ottaa uusia asukkaita, koska ei ole hoitajia heitä hoitamaan, Lahnalampi-Lahtinen kuvasi.
  • Potilaspaikat ovat hoitajapulan takia loppu tai loppumassa lähes kaikilta sosiaali- ja terveydenhuollon tasoilta, Ulla Palomäki tarkensi.

Nina Hahtela keskittyi puheenvuorossaan erityisesti kahteen elintärkeään ja kauas tulevaisuuteen heijastelevaan kysymykseen.

  • Onko kaikissa hyvinvointialueiden valmistelutoimielimissä (vate) hoitotyön edustus? On täysin välttämätöntä, että hoitotyön johtaja tai hoitotyön asiantuntija on mukana valmistelemassa hyvinvointialueen hallinnon ja toiminnan käynnistymistä. Myös hyvinvointialueen hallintosääntöihin on saatava kirjaus hoitotyön johtajan roolista. Hoitotyön johtamisen tulee näyttäytyä kaikissa sote-organisaatioissa. Miten hoitotyön strategisesti tärkeää osuutta voidaan muuten ammattitaitoisesti valmistella ja käynnistää? Hahtela kysyi.

Hän kertoi tuovansa asian valtuustolle, koska Sairaanhoitajaliittoon on tullut kentältä paljon palautetta siitä, että hoitotyön johtaminen ei ole edustettuna valmistelutoimielimissä.

  • Hoitotyön johtajat ja asiantuntijat näkevät tämän epäkohdan sellaisena, johon on välittömästi saatava korjaus, sanoi Hahtela.

Toinen Hahtelan esiin nostama ja runsaasti valtuustossa keskustelua herättänyt huoli liittyi sairaanhoitajien osaamisen täysimääräiseen hyödyntämiseen.

  • Me kuulemme kentältä, että sairaanhoitajan osaamista ei osata hyödyntää ja että ammattitaidon käyttöä sen sijaan rajoitetaan ja hoitoketjuja romutetaan: lääkkeenmääräämissairaanhoitajat eivät pääse tekemään osaamistaan vastaavaa työtä täysimääräisesti, diabeteshoitajien ja muiden kansansairauksien hoitajien vakansseja ajetaan alas, asiakasvastaava-malli ei ole laajalti käytössä, syväosaajja pompotellaan osastolta toiselle, Hahtela sanoi.

Puheenjohtaja mainitsi myös, että Suomessa ei juurikaan hyödynnetä esimerkiksi ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden asiantuntijasairaanhoitajien osaamista. Asiantuntijasairaanhoitajan työnkuva (Nurse Practitioner) on maailmalla laajasti käytössä. He osaavat itsenäisesti tutkia ja hoitaa potilaita, määrätä tutkimuksia, lääkkeitä ja jatkohoitoja, kohdata kokonaisvaltaisesti ja edistää terveyttä.

  • Suomessa sairaanhoitajien kliinisiä uramalleja on toistaiseksi hyödynnetty aivan liian vähän, vaikka ne mahdollistaisivat monin tavoin paremmat terveyspalvelut väestölle. Nyt ne on aika ottaa systemaattisesti käyttöön. Me Sairaanhoitajaliitossa olemme mielellämme mukana keskustelussa ja ideoimassa tätä eteenpäin, Hahtela painotti.

Sairaanhoitajaliiton valtuusto vaatii kannanotossaan sen varmistamista ja turvaamista, että hoitotyön johtaja tai asiantuntija kuuluu itsestään selvänä osana hyvinvointialueen valmisteluelimeen ja että hyvinvointialueiden hallintosääntöihin tulee kirjaus hoitotyön johtajasta.

  • Tämä on ensimmäinen askel siihen, että hoitotyötä ylipäätään voidaan kehittää vastaamaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen ja hyvinvointialueiden tarpeisiin, siihen miten terveyspalveluita järjestetään ja tuotetaan jatkossa. Meillä on maanlaajuinen sairaanhoitajapula, joka uhkaa paheta. Sillä on jo nyt vakavia vaikutuksia potilasturvallisuuteen ja hoidon saatavuuteen.  Ellei hoitotyötä johdeta hyvinvointialueilla asiantuntevasti, edessämme häämöttää totaalinen katastrofi, korosti Hahtela.

Sairaanhoitajaliiton valtuusto vaatii kannanotossaan myös sairaanhoitajien osaamisen täysimääräistä hyödyntämistä niin sote-valmistelussa kuin sairaanhoitajapulan ratkaisemisessa.

  • Meillä on asiakasvastaava -malli, meillä on asiantuntijasairaanhoitajan työnkuva, meillä on satoja lääkkeenmääräämisoikeuden suorittaneita sairaanhoitajia jo nyt. Ellei meillä vielä tunneta näitä malleja ja mahdollisuuksia, niistä on syytä ottaa selvää, jotta osaisimme sairaanhoitajan osaamista niiden avulla hyödyntää, kun haetaan väestölle parempia palveluita, Hahtela sanoi.

Hallintoylihoitajat ry ja hoitotieteen professorikunta ovat ottaneet kantaa hoitoyön johtamisen järjestämiseen hyvinvointialueiden perustamisessa 23.9.2021. Sairaanhoitajaliiton valtuusto tukee heidän kannanottoaan.

Sairaanhoitajaliiton valtuuston kokous pidettiin 27.11. hybridikokouksena. Valtuutetut edustavat Sairaanhoitajaliiton 16 alueyhdistystä. Valtuusto edustaa hoitotyön kenttää ja johtoa monipuolisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *