Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Sairaanhoitajan lääkemääräys johti lääkärikäyntiä harvemmin uusintakäyntiin

uutinen

Sairaanhoitajien rajattua lääkkeenmääräämisoikeutta ei edelleenkään hyödynnetä tarpeeksi Suomessa, sanoo väitöskirjatutkija Saija Koskiniemi Itä-Suomen yliopistosta. Sairaanhoitajat pääsevät määräämään osaa lääkkeistä niin harvoin, että rutiinin tuomaa tuntumaa ei pääse muodostumaan.

Itä-Suomen yliopiston tutkija Saija Koskiniemi kartoitti ensimmäistä kertaa Suomessa sairaanhoitajien ja lääkärien asiakaskäynnin jälkeisiä uusintakäyntejä.

Rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden omaavien sairaanhoitajien vastaanotoilla käyneet potilaat palasivat harvemmin uusintakäynnille, kuin vastaavia lääkemääräyksiä tehneiden lääkäreiden vastaanoton jälkeen. Asia käy ilmi Itä-Suomen yliopiston väitöskirjatutkija Saija Koskiniemen pro gradu -tutkimuksesta. Koskiniemen tutkimus on ensimmäinen uusintakäyntejä Suomessa kartoittanut selvitys.

Tutkimuksessa käytiin läpi 13 024 sairaanhoitajien ja lääkäreiden asiakastilastointia vuoden 2018 alusta vuoden 2019 loppuun Etelä-Karjalan Eksoten alueelta. Mukana oli 36 lääkkeenmääräämisoikeudellista (LÄMÄ) hoitajaa ja 140 lääkäriä. Aineistossa oli 2131 asiakkaiden ensikäyntiä hoitajien vastaanotoille ja 1855 lääkäreiden vastaanotoille, sekä niiden jälkeiset uusintakäynnit.

Tulosten mukaan ensikäynti jäi ainoaksi käynniksi 32 prosentissa LÄMÄ-hoitajan vastaanotoista ja 27 prosentissa lääkärin vastaanotoista. Uusintakäynniksi laskettiin 60 vuorokauden sisällä tehty käynti kohdeorganisaatioon. Koskiniemi vakioi sairaanhoitaja- ja lääkärikäyntien vertailut sen mukaan, miten hoitajien lääkkeenmääräämisoikeus oli rajattu.

Laajempi kokemus ei pääse kertymään

Koskiniemen mukaan sairaanhoitajien lääkkeenmääräämisoikeutta ei edelleenkään osata käyttää täysimääräisesti hyväksi. Joitain lääkemääräyksiä sairaanhoitajat olivat määränneet todella vähän kahden vuoden seurantajakson aikana.

Fenoksimetyylipenisilliini ja kloramfenikoli kattoivat 75 prosenttia kaikista LÄMÄ-hoitajien ensikäynneistä. Esimerkiksi trimetopriimia hoitajat määräsivät koko kahden vuoden seurantajakson aikana vain 78 kertaa. Se kertoo Koskiniemen mukaan siitä, että potilaat eivät syystä tai toisesta ohjautuneet LÄMÄ-hoitajien vastaanotoille.

  • Se aiheuttaa myös sellaista ongelmaa, että LÄMÄ-hoitajat eivät saa ylläpidettyä rutiinin tuomaa tuntumaa tiettyihin lääkkeisiin, Koskiniemi sanoo.

Hyödyntämällä tehokkaammin LÄMÄ-hoitajien osaamista voitaisiin edistää sekä hoidon saatavuutta että hoitajien urapolkuja.

  • Lääkärit määräävät paljon lääkkeitä, joita myös LÄMÄ-hoitaja voisi määrätä rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden puitteissa. Sairaanhoitajien vastaanotot tulevat kuitenkin halvemmiksi sekä yhteiskunnalle että asiakkaille, Koskiniemi huomauttaa.

Teksti Mari Schildt

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *