Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Sairaanhoitajien rooli korostuu koronapandemiassa – WHO julkaisi raportin sairaanhoitajien tilasta

uutinen

Maailman terveysjärjestö WHO toteaa tuoreessa raportissaan, että sairaanhoitajien elintärkeä rooli korostuu koronaviruskriisin aikana. Raportin mukaan covid-19-pandemia alleviivaa sitä, että globaalia terveydenhuollon työvoimaa täytyy vahvistaa kiireellisesti.

– Nyt, enemmän kuin koskaan, maailma tarvitsee sairaanhoitajia toimimaan heidän koulutuksensa täydessä laajuudessa, raportin esipuheessa sanotaan.

State of the World’s Nursing 2020 -niminen katsaus julkaistiin tiistaina 7.4. maailman terveyspäivänä. Raporttiin on kerätty tietoja yhteensä 191 maasta.

– Sairaanhoitajat ovat kaikkien terveysjärjestelmien selkäranka. Tänään monet sairaanhoitajat löytävät itsensä etulinjasta covid-19:n vastaisessa taistelussa. Tämä raportti on karu muistutus heidän ainutlaatuisesta roolistaan ja herätys siihen, että he tarvitsevat tukea pitääkseen maailman terveenä, kertoo WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus raporttia käsittelevässä tiedotteessa.

WHO on koonnut raportin yhteistyössä kansainvälisen sairaanhoitajaliiton International Council of Nurses -järjestön (ICN) ja maailmanlaajuisen Nursing Now -kampanjan kanssa.

– Tämä raportti korostaa hoitotyön panosta ja vahvistaa sen, että sijoittaminen sairaanhoitajan ammattiin on yhteiskunnalle etu eikä kustannus. Maailma tarvitsee miljoonia sairaanhoitajia lisää, ja vetoamme hallituksia tekemään oikean asian, investoimaan tähän hienoon ammattiin ja huomaamaan väestön hyötyvän siitä hämmästyttävästä työstä, jota vain sairaanhoitajat voivat tehdä, sanoo ICN:n puheenjohtaja Annette Kennedy tiedotteessa.

Sijoittaminen sairaanhoitajan ammattiin on yhteiskunnalle etu eikä kustannus.

Kansainvälisen raportin mukaan tutkimustulokset osoittavat, että sairaanhoitajien työvoiman määrä, työelämän tarpeet ja koulutus eivät täysin kohtaa toisiaan. Raportti kannustaa hallituksia ja sidosryhmiä kehittämään sairaanhoitajien koulutusta, lisäämään sairaanhoitajien työpaikkoja ja vahvistamaan sairaanhoitajien johtajuutta.

Raportista selviää, että sairaanhoitajat ovat maailmanlaajuisesti suurin ammatillinen ryhmä terveydenhuoltoalalla. Terveydenhuollon ammattilaisista noin 59 prosenttia on sairaanhoitajia. Maakohtaisista profiileista selviää, että Suomessa luku on peräti 71,7 prosenttia.

Maailmanlaajuisesti sairaanhoitajia on vajaat 28 miljoonaa. Vuosien 2013 ja 2018 välillä sairaanhoitajien määrä on lisääntynyt 4,7 miljoonalla.

Tästä huolimatta sairaanhoitajista on maailmalla pulaa. Erityisesti monet Afrikan maat, Kaakkois-Aasia, itäisen Välimeren alue ja jotkin osat Etelä-Amerikassa kärsivät sairaanhoitajien vähyydestä.

Sairaanhoitajapulaa pahentaa se, että maailmanlaajuisesti joka kuudes sairaanhoitaja eläköitynee seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Raportin mukaan sairaanhoitajapulasta kärsivien maiden tulisi kasvattaa valmistuvien sairaanhoitajien määrää keskimäärin kahdeksalla prosentilla vuosittain. Tämän lisäksi sairaanhoitajien työllistymistä ja alalla pysymistä pitäisi parantaa. Raportissa arvioidaan, että näiden toimien kustannus olisi väestötasolla noin kymmenen Yhdysvaltain dollaria henkeä kohti vuosittain.

Olosuhteet paranevat, jos sairaanhoitajataustaisia henkilöitä saadaan johtotehtäviin esimerkiksi hallinnossa.

Sairaanhoitajuus on kansainvälistä, ja sairaanhoitajien kansainvälinen liikkuvuus on lisääntynyt. WHO:n raportin mukaan joka kahdeksas sairaanhoitaja työskentelee jossain muussa maassa, kuin missä on syntynyt tai kouluttautunut.

Suomessa liikkuvuus on keskimääräistä vähäisempää. Sairaanhoitajista 1,6 prosenttia on kouluttautunut ja 3,2 prosenttia syntynyt ulkomailla.

Sairaanhoitajien koulutus kestää maailmanlaajuisesti yleensä kolme tai neljä vuotta. Suurin osa raporttiin vastanneista maista kertoi, että koulutus kestää vähintään kolme vuotta.

Noin 90 prosenttia maailman sairaanhoitajista on naisia. Terveydenhuollon johtopaikoilla sairaanhoitajia nähdään harvoin, ja suurin osa näistä paikoista on miesten hallussa.

Raportin mukaan sairaanhoitajien olosuhteet paranevat, jos sairaanhoitajataustaisia henkilöitä saadaan johtotehtäviin esimerkiksi hallinnossa tai hoitotyön johtamisohjelmien kautta.

WHO suosittaa yhteistyökumppaneidensa kanssa, että kaikki maailman maat muun muassa lisäävät rahoitusta sairaanhoitajien kouluttamiseen ja työllistämiseen, vahvistavat terveydenhuollon henkilöstöstä kerättävää ja analysoitavaa tietoa, tukevat sairaanhoitajien johtamista, edesauttavat sairaanhoitajien täyden potentiaalin hyödyntämistä sekä parantavat työskentelyolosuhteita ja reilua palkkausta.

State of the World’s Nursing 2020 -raportin maakohtaisia tietoja voi tarkastella täällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *