Satakunnan aluehallitus käsittelee jälleen tiistaina 1.10. kokouksessaan esitystä professiojohtajien virkojen siirtämisestä hallintosäännöstä toimintasääntöön. Asiaa käsiteltiin jo edellisessä aluehallituksen kokouksessa 17.9. ja asia jäi pöydälle. Aluehallitus on pitänyt iltakoulun aiheesta ja silti päätynyt esittämään samaa ratkaisua.
Suomen Sairaanhoitajat, Satakunnan Sairaanhoitajat, Akavan sairaanhoitajat sekä Taja, Hallintoylihoitajien hallitus, Suomen Terveydenhoitajaliitto, Talentia ry ja Super ry ovat tänään lähettämässään kannanotossaan ilmaisseet vastustavansa hoitotyön, lääketieteen ja sosiaalihuollon professiojohtamisen virkojen poistamista Satakunnassa. Kannanotossa vaaditaan, Satakunnan aluehallituksen ottavan vastuun ja takaavan, että professiojohtajien virat säilyvät hallintosäännössä. Tämän myötä hyvinvointialueen toimintaa voidaan tulevaisuudessa kehittää sote-uudistuksen hengen mukaisesti.
Satakunnan professiojohtajien virkojen poisto hallintosäännöstä käynnisti laajamittaiset keskustelut aiheesta. Eduskunnan hoitotyön verkosto teki asiasta oman kannanoton ja Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen otti aiheeseen vahvasti kantaa. Sotejärjestötöjen yhteinen viesti on selkeä: virat täytyy säilyttää. Kuitenkin käytännön tilanne Satakunnassa professiojohtamisen osalta on huolestuttava jo nyt.
Satakunnan hoitotyön professiojohtajan virka on ollut täyttämättä huhtikuusta lähtien, ja työ on hoidettu ilman erikseen nimettyä vastuuhenkilöä. Lääketieteen professiojohtamiselle on varattu vain 10 % työajasta toisen tehtävän ohessa. Sata-alueen sotejohtaja Sari Rantasen mukaan sosiaalityön professiojohtajuus Satakunnassa on taattu, jotta tutkimus-, kehitys- ja yliopistoyhteistyö olisi jatkossakin turvattu. Väistämättä tästä saa kuvan, etteivät alat ja tehtävänkuvat ole yhdenvertaisia sotejohtajan silmissä.
“Koko professiojohtamistapaus Satakunnassa vaikuttaa siltä, että professiojohtamisen tehtävän merkitystä ei ymmärretä. Perusteluita muutokselle ei esityslistasta löydy. Miksi tärkeisiin strategisiin johtamistehtäviin halutaan kajota ilman esiteltyjä vaikuttavuusarviointeja? Lopputuloksena hoitotyön professiojohtajan virka häviää, vaikka suurin osa hyvinvointialueen työntekijöistä on hoitotyötaustaisia ”, Suomen Sairaanhoitajien toiminnanjohtaja Anne Pauna kyseenalaistaa.