Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Kansainvälinen sairaanhoitajaliitto ICN varoittaa: koronapandemian aiheuttama hoitohenkilöstön joukkotrauma vaarantaa tulevaisuuden terveyspalvelut – tilanne vaatii toimia nyt!

uutinen

Kansainvälisen sairaanhoitajaliiton ICN:n (International Council of Nurses) tuoreen raportin mukaan koronapandemia on aiheuttanut globaalin joukkotrauman hoitohenkilöstölle. Sairaanhoitajien vahvistettuja koronakuolemantapauksia on 2200 ja tartuntojen määrä lisääntyy. Ylikuormitetun henkilöstön stressiä kasvattavat työkuorman lisäksi väärinkäytökset ja rokotevastaisten protestit. ICN:n aineiston mukaan pandemian ensimmäisen aallon jälkeen mielenterveyshäiriöistä ilmoittavien sairaanhoitajien osuus on monissa maissa noussut 60 prosentista 80 prosenttiin.

ICN:n raportin aineisto on koottu kyselyllä yli 130 kansallisesta sairaanhoitajaliitosta ja lisäksi muista lähteistä. Alustavan arvion mukaan koronapandemian vaikutus, Covid-19 Effect, on ainutlaatuinen ja monimutkainen työperäisen trauman muoto, jolla voi olla tuhoisia seurauksia sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä niin yksittäisille sairaanhoitajille kuin terveydenhuoltojärjestelmille, joissa he työskentelevät.

Joka maassa päättäjien tulee ottaa tilanne vakavasti ja hakea siihen ratkaisuja välittömästi. Tilanne saattaa laukaista sairaanhoitajien joukkopaon ammattista. Jo nyt maailmassa arvioidaan olevan noin kuuden miljoonan sairaanhoitajan vaje. Sairaanhoitajavaje vaarantaa vakavasti valtioiden kyvyn tuottaa väestön tarvitsemia terveyspalveluita.

ICN:n toimitusjohtaja Howard Catton toteaa, että jos 10-15 prosenttia nykyisestä hoitohenkilöstöstä lopettaa työnsä koronapandemian vuoksi, se voi aiheuttaa globaalisti 14 miljoonan sairaanhoitajan vajeen vuoteen 2030 mennessä. Tämä vastaa puolta nykyisestä sairaanhoitajien määrästä. Tällainen vaje vaikuttaisi kaikkiin pandemia-aikakauden jälkeisiin terveydenhuoltopalveluihin siinä määrin, että on perusteltua sanoa, että hoitotyöntekijöiden hyvinvointi saattaa olla suurin tekijä maailman väestön terveydelle seuraavan vuosikymmenen aikana.

”Sairaanhoitajat kohtaavat potilastyössä armottomia, ennennäkemättömiä vaatimuksia, mikä johtaa fyysiseen uupumukseen. Mutta he kohtaavat myös valtavaa psyykkistä painetta, joka tuottaa henkistä kärsimystä. Covid-19 -potilaista huolehtiminen tarkoittaa kaikkialla maailmassa lisääntyneiden kuolemantapausten kohtaamista ja käsittelyä, omaisten tukemista, kun he eivät voi olla läheistensä kanssa, vaikka nämä ovat kuolemassa, huolta henkilökohtaisten suojainten riittävyydestä, väärinkäytöksiä yhteisöissä sekä pandemian kieltäjiltä ja pelkoa viruksen levittämisestä omille läheisille kotona”, tiivistää Howard Catton syitä joukkotraumalle. Traumalla on sekä välitön ja syvällinen vaikutus, mutta todennäköisesti myös merkittävä pitkäaikainen vaikutus. Se saattaa aiheuttaa posttraumaattisen stressihäiriön (PTSD) sekä sellaisen masennuksen ja ahdistuneisuuden aallon, jota emme vielä osaa edes hahmottaa.

Globaalia tilannekuvaa:

  • Japanin sairaanhoitoliiton mukaan 15% maan sairaaloista on kokenut sairaanhoitajien irtisanoutumisia ja noin 20% sairaanhoitajista ilmoitti kokeneensa syrjintää tai ennakkoluuloja pandemian ensimmäisen aallon aikana.
  • Amerikan sairaanhoitajaliiton mukaan 51% sairaanhoitajista on uupuneita. Muiden yhdysvaltalaisraporttien mukaan 93% terveydenhuollon työntekijöistä koki stressiä, 76% ilmoitti uupumuksesta ja loppuunpalamisesta, ja potilaiden määrä per sairaanhoitaja kasvoi paikoin kolminkertaiseksi verrattuna pandemiaa edeltävään aikaan.
  • Brasilia – 49% sairaanhoitajista ilmoittaa ahdistuksesta ja 25% masennuksesta.
  • Kiina – 60% sairaanhoitajista ilmoittaa uupumuksesta ja 90% ahdistuksesta.
  • Afrikka – 13 Afrikan maassa tehdystä tutkimuksesta kävi ilmi, että 20% haastatelluista terveydenhuollon työntekijöistä ilmoitti päivittäisistä masennuksen oireista pandemian aikana verrattuna 2%: iin ennen pandemiaa.
  • Espanja – 80% sairaanhoitajista ilmoittaa ahdistuneisuuden ja lisääntyvän loppuunpalamisen oireista.
  • Israel – yli 40% sairaanhoitajista pelkää sairastuneiden ja koronapotilaiden hoitamista.
  • Australia – 61% terveydenhuollon ammattilaisista raportoi loppuunpalamisesta ja 28% masennuksesta.

Suomen sairaanhoitajaliiton koronakyselyyn vastanneista yli puolet mietti koronapandemian keskellä alanvaihtoa ja lähes joka kolmas kertoi miettineensä sitä jo aiemminkin. Kyselyyn vastasi 2344 sairaanhoitajaa.

Lue lisää:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *