Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Miten ymmärtää psykoosia?

uutinen

Ensimmäinen näkökulma psykoosin ymmärtämiseen on Brian Martindalen mukaan se, että psyykkiseen sairauteen sovelletut liian yksinkertaiset biologiset mallit ovat johtaneet meitä harhaan ja saaneet mielenterveysalan ammattilaiset väheksymään psykologisten ja sosiaalisten asioiden merkitystä.

– Tämä pätee erityisesti psykoosin ymmärtämisessä, korostaa Martindale. Hän viittaa YK:n julkaisemaan raporttiin, jossa asia osoitetaan (katso lähde jutun lopusta).

Martindale taustoittaa: psykoosin kokenut ihminen muuttaa käsitystään maailmasta, hän elää ainakin osittain ”toisessa maailmassa”. Ihminen saattaa esimerkiksi uskoa, että hänellä on erityisiä voimia tai hän saattaa kuulla ääniä, jotka kertovat hänelle mukavia asioita ja ”huolehtivat” hänestä. Kun ihminen muuttaa näin näkemystään maailmasta, hän ei Martindalen mukaan pysy kertomaan todellista psykososiaalista historiaansa, koska se veisi hänet takaisin ahdistaviin tilanteisiin. Ne taas olivat alkuperäinen syy, miksi ihminen alkoi elää ”toisessa”, lohdullisemmassa maailmassaan.

– Ilman psykoosin kokeneen ihmisen psykososiaalisen historian tiedostamista, on täysin ymmärrettävää, että ammattilaiset päätyvät ajattelemaan psykoosin johtuvan sairastuneen biokemiasta, korostaa Martindale.

Jos pystymme ymmärtämään psykoosissa olevan ihmisen taustaa ja alamme nähdä psykoosioireiden kuten äänien ja harhojen kätketyn merkityksen, saamme selkeämmän käsityksen siitä, mitkä elämän osa-alueet ja suhteet ovat olleet ongelmallisia.

– Tämä johtaa paljon toiveikkaampaan lähestymistapaan, jossa mielen särkymisen syyn selvittäminen on tärkeämpää kuin diagnoosi, Martindale selittää.

 

Perheet ja ystävät mukaan psykoosin hoitoon alusta asti

Martindale sanoo, että perheiden ja ystävien mukaan ottaminen heti psykoosin hoidon alkumetreillä on elintärkeää.

– Tärkein muistettava asia on se, että psykoosi on rikkoutuneiden suhteiden tulos ja myös johtaa usein suhteiden rikkoutumiseen.

Martindale sanoo unelmoivansa päivästä, jolloin kaikki psykiatrit todella pystyvät työskentelemään perheiden parissa ja käyttämään aikaa oppiakseen enemmän ihmisen kehityksestä sekä psykologisessa että sosiaalisessa mielessä.

– En ole vuosikymmenten mittaisen kliinisen urani aikana kohdannut vielä ketään psykoosiin sairastunutta, jolla ei olisi ollut psyykosia edeltäviä kokemuksia mielenterveyden haavoittumisesta.

Brian Martindale sanoo, että yksi suurimmista hänen elinaikanaan tapahtuneista muutoksista on se, että nykyisistä mielenterveyspalveluista ja lähestymistavoista ”selvinneiden” ihmisten yhä vahvempi kriittinen ääni kuuluu.

Konferenssi merkitsee uutta askelta suomalaiselle ISPS-verkostolle

Brian Martindale on psykiatri ja psykoanalyytikko, joka työskentelee yksityisellä sektorilla Iso-Britannian koillisosassa. Ennen eläkkeelle jäämistään National Health Servicen palveluksesta, hän työskenteli useita vuosia psykiatrina psykoosissa olevien ihmisten parissa varhaisen intervention tiimissä, ja teki töitä myös näiden ihmisten perheiden parissa. Skandinaavisilla kollegoilla on ollut häneen suuri vaikutus.

Monissa maailman maissa on nykyisin ISPS-verkostoja (International Society for Psychological and Social Approaches to Psychosis), joiden tehtävänä on edustaa psykologisten ja sosiaalisten lähestymistapojen käyttöä psykooseissa. ISPS järjestää konferensseja eri puolilla maailmaa, mutta sen lisäksi organisaatio edistää näitä lähestymistapoja myös julkaisemalla kirjallisuutta. Martindale on ISPS:n entinen puheenjohtaja ja elinikäinen kunniajäsen.

UN Report of the Special Rapporteur on the Right of Everyone to the Enjoyment of Highest Attainable Standard of Physical and Mental Health (2017). Human Rights Council Document A/HRC/35/21. https://documents-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/G17/076/04/pdf/G1707604.pdf?OpenElement

Teksti Eva Agge Kuvat Brian Martindalen yksityisalbumi ja Shutterstock

Psykoosi 2019
Psykoosien psykososiaalisen hoidon mahdollisuudet 2020-luvulla
31.1.–1.2.2019, Scandic Park, Helsinki

Lue myös: Psykoosin taustalla kummitteleekin trauma

Lue myös: Kognitiivinen kuntoutus – yksi merkittävimmistä psykoosin hoitomuodoista

Lue myös: Uutta ymmärrystä etsimässä

Lue lisää: Avoimen dialogin tulokset ovat merkittäviä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *