Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Suomen Sairaanhoitajien terveiset kansainvälisenä sairaanhoitajan päivänä 12.5.2023

Tänä vuonna kansainvälinen sairaanhoitajan päivä 12.5.2023 on hyvin erityinen. Suomalainen terveydenhuolto on kohdannut viime vuosina isoja haasteita, ja sairaanhoitajien työympäristö on muuttunut nopealla syklillä. Viimeisimpänä kaikkien arkea on haastanut hyvinvointialuemuutos. Tänä vuonna halusimme Suomen Sairaanhoitajissa nostaa esille alan positiivisia puolia. Kaikkien näiden vuosien muutosten jälkeen jokainen meistä varmasti haluaa myös näyttää ulospäin työmme parhaimman puolen. Tästä syystä päätimme etsiä jäsenistömme keskuudesta Vuoden työyhteisöä, joka palkitaan 5000 euron arvoisella tunnustuksella työnhyvinvointiin käytettäväksi.

Kampanjamme poiki 109 hakemusta Vuoden työyhteisöksi. Tuntui ihanalta lukea näitä hakemuksia, koska tunnistin omastakin työelämästä samoja huippuhetkiä mitä siellä kuvattiin. Jokainen meistä varmasti muistaa ne aamut, jolloin lapsi on kiukutellut, bussista on myöhästytty ja työpaikalle on valmiiksi saapunut pahalla tuulella. Vastassa on kollega, joka yhdellä vilkaisulla, ja usein valmiiksi keitetyllä kahvikupposella, saa päivän suunnan kääntymään. Teemme yhdessä töitä ja nauramme loppupäivästä jo aamun kommelluksille, jotka silloin tuntuivat maailmanlopulta.

Saamissamme hakemuksissa paistoi me-henki, joka oli pitänyt joukon tiiviinä koronan iskiessä sekä hyvinvointialuemuutoksiin valmistautuessa. Monet kiittelivät hyvää lähijohtamista. Onnistuneen esihenkilön kuvattiin hitsanneen joukkoja yhteen systemaattisesti ja auttaneen käsittelemään vaikeitakin asioita. Jokaisen työntekijän oma erikoisosaaminen huomioitiin lisäkouluttautumisissa sekä omien kollegoiden kouluttamismahdollisuutena. Hyvässä työyhteisössä työntekijät voivat hyvin – osa kuvasi jopa olleensa uupumuksen partaalla ja vaihdettuaan työyhteisöä pääsikin ”kotiin”, jossa uupumusoireet väistyivät.

Hakemuksissa kuvatut asiat ovat niitä, joita Suomen Sairaanhoitajat ajavat aktiivisesti hallitusohjelmatavoitteissaan. Hyvä lähijohtaminen vaatii riittävän pienen työyhteisön johdettavaksi. Muutoin on vaikea rakentaa luottamusta ja tuntea työntekijänsä. Ajamme erikoiskoulutuksia takaisin, jotta sairaanhoitajien uramahdollisuudet olisivat muitakin kuin hallinnollisia. Hakemukset vahvistavat sen, että sairaanhoitajat voivat myös hyvin työssään. Tämä antaa meille lisäpontta jatkaa keskusteluja tulevan hallituksen kanssa rakenteellisista muutoksista, jotka heidän on tehtävä mahdolliseksi alamme huippuosaajille.

Ihanaa kansainvälistä sairaanhoitajan päivää kaikille!

Anne Pauna
Suomen Sairaanhoitajien toiminnanjohtaja

Aiheeseen liittyvää