Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Etelä-Savon hyvinvointialueen yleislääketieteen Pieksämäen osasto sai Hyvä työyhteisö -erityismaininnan

uutinen

”Toistemme työn ja osaamisen arvostus näkyy parhaiten työn kokonaistuloksessa.”

Kuvassa on sairaanhoitajia, lähihoitajia, lähihoitajaoppisopimus-opiskelija, osaston lääkärit, osastonsihteeri ja osaston palveluesimies. Paikalla on aamu- ja iltavuorolaiset. Kuvassa näkyy kuohuviinilaseja, koska osaston esihenkilö yllätti työyhteisön tuomalla limpparikuohuvat ja vaahtokarkit Hyvä työyhteisö -tunnustuksen saamisen kunniaksi. Kuvaaja: sairaanhoitajaopiskelija

Sairaanhoitajan päivän viikko alkaa erityismainnoilla ja huipentuu 12.5. Vuoden työyhteisön julkistukseen.  Tänä vuonna nostamme valokiilaan niitä sairaanhoitajien työyhteisöjä, joissa voidaan hyvin. Toinen erityismaininnan saanut työyksikkö on Etelä-Savon hyvinvointialueen yleislääketieteen osasto Pieksämäellä.

Yleislääketieteen osastolla hoidetaan muun muassa Pieksämäen alueen osastohoitoa tarvitsevia päivystyspotilaita, jotka eivät tarvitse erikoissairaanhoidon palvelua. Yksikkö toimii myös kotisairaalahoidossa olevien saattohoitopotilaiden turvaosastona. Osastolla on mahdollisuus monitoriseurantaan. hoidossa on lisäksi erikoissairaanhoidon jälkeen osastohoitoa tarvitsevia jatkohoitopotilaita, esimerkiksi leikkauksen jälkeen potilaita voi tulla jo ensimmäisenä tai toisena postoperatiivisena päivänä. Hoitoajat osastolla ovat pääsääntöisesti lyhyitä ja potilasvaihtuvuus on suuri, sillä toimintaa ohjaa lääketieteellisen ja kuntoutuksellisen hoidon tarve. Potilaat siirtyvät tämän hoidon tarpeen päättyessä kotiin, tuettuna kotiin tai muihin jatkohoitoyksiköihin kuntoutumaan.

Vaikeuksien kautta voittoon

Eräs Yleislääketieteen osaston hakemuksessa huomion kiinnittänyt asia olivat valtavat muutokset, joita työyhteisö on käynyt läpi, ja selvinnyt niistä: toimintaa on uudistettu moneen otteeseen, osastoja on yhdistelty ja uusia luotu.

Hakemuksessa mainitaan myös tilanne, jossa monien aiempien muutosten ja tehostamisten jälkeen nykyisen osaston toiminta oli vasta muotoutumassa. Tällöin alueella ilmeni yksityisessä palvelukodissa paha koronan leviäminen ja tilanteen akuutti kriisiytyminen. Tällöin Pieksämäen perusturva teki haltuunoton, perustettiin koronaosasto.  Tässä tilanteessa yleislääketieteen osaston henkilöstö jaettiin kahteen osaan: toiset ylläpitivät supistettua toimintaa omalla vuodeosastolla ja toiset siirtyivät koronahoitajiksi. Johdon tuki koettiin saumattomaksi ja keskinäinen yhteistyö ja yhteen hiileen puhaltaminen kaikkien mukana olevien tahojen kanssa oli ”uskomattoman hyvää.”

Kun tilapäinen osasto kolmen viikon jälkeen pystyttiin purkamaan, keskinäinen luottamus ja ammattiylpeys nousi aivan uudelle tasolla: me tehtiin se, me osattiin, meihin luotettiin, me toimimme tiiminä, me kysyimme toisiltamme kuinka jaksamme. Näin kuvataan hakemuksessa.

”Näiden ihmisten kanssa jaksan”

Nykyistä toimintaa hakemuksessa kuvatessa kiinnittyy huomio muutamaan asiaan. Ensinnäkin konfliktit ja vaikeat asiat mainitaan useampaan kertaan, mutta painotus on siinä, että työyhteisöllä on lukuisia keinoja ratkaista ja purkaa ongelmatilanteita.

”Toistemme työn ja osaamisen arvostus näkyy parhaiten työn kokonaistuloksessa.”

”Ei ole mitään Kaikkien pitää tehdä kaikkia vuoroja -ajattelua.”

Hakemuksessa mainitaan, että yleislääketieteen osastolla nykyisin työskentelevä, useissa työyhteisöissä aiemmin töitä tehnyt kollega sanoo kuulemma usein, että sekä työ että työyhteisö ovat parhaat ikinä.

  • Tämä kiteyttää hyvin sen, miksi tässä työyksikössä viihdytään ja voidaan hyvin. Työtä on kehitetty, omaan työhön voi vaikuttaa ja siitä saa olla ylpeä. Sen lisäksi työhyvinvointiin kiinnitetään kaikilla tasoilla paljon huomiota, sanoo Suomen Sairaanhoitajien toiminnanjohtaja Anne Pauna.

Onnittelemme Etelä-Savon hyvinvointialueen yleislääketieteen Pieksämäen osastoa Hyvä työyhteisö -erityismaininnasta!

Valitsijaraatiin kuuluivat Suomen Sairaanhoitajien viestintäpäällikkö Eva Agge, toiminnanjohtaja Anne Pauna ja asiantuntija Anne Pienimaa.

Jaamme Vuoden työyhteisö -tunnustuksia ja Hyvä työyhteisö -erityismainintoja, jotta sairaanhoitajat voisivat työssään entistä paremmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvää