Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Vuoden työyhteisö 2023 -tunnustus TAYSin keskussairaalan sisätautien päivystysosastolle

uutinen

Onnea TAYSin sisätautien päivystysosastolle!
Ylärivissä vasemmalta oikealle: apulaisosastonhoitaja Noora Koskimäki, sh Kukka-Maaria Hietaniemi, sh Panu Aho, sh Annika Söderholm, sh Aleksi Matikainen,  sh Jani Piiroinen
Alarivissä vasemmalta oikealle: sh Sanna Hautaa, sh Susanna Tarvainen, sh Mirja Kaarlela, sh Ella Tikkala.

”Hyvän työilmapiirin myötä meillä on kehittämismyönteinen ja innovatiivinen henki”

Sairaanhoitajan päivän viikko huipentuu Vuoden työyhteisö -tunnustuksen julkistamiseen.  Saammeko esitellä sairaanhoitajien työyhteisön, jossa voidaan todella hyvin.

Voittajayhteisössä TAYSin keskussairaalan sisätautien osastolla asiat ovat häkellyttävän hyvin.  Hakemustekstin lukeminen oli valitsijaraadin mielestä voimaannuttavaa ja toivoa luovaa.

  • Hakemuksessa on raikkaalla tavalla kuvattu oikeastaan kaikki ne asiat, jotka saavat työntekijät viihtymään ja pysymään työssään. Oli hienoa lukea, että työilmapiiriä myös huolletaan aktiivisesti,  iloitsee Suomen Sairaanhoitajien toiminnanjohtaja Anne Pauna.

TAYSin sisätautien päivystysosasto on hakemuksen mukaan ollut aina tunnettu hyvästä työilmapiiristä ja ammattitaitoisesta henkilökunnasta. Hakemuksessa vaikutuksen teki se seikka, että hakemus oli tehty yhdessä, koko työyhteisön voimin.  Kun haku Vuoden työyhteisö -tunnustusta varten alkoi, useampi työntekijä bongasi ilmoituksen ja kaikki halusivat ilmiantaa osastonsa ehdolle.

Taustalta löytyy hyvä yhteishenki ja yhdessä tekemisen kulttuuri. Sisätautien päivystysosastolla SPÄIllä potilaat hoidetaan ammattitaitoisesti, ilmapiiri on rento ja eläväinen ja nimetyistä omapotilaista huolimatta potilastyötä tehdään vahvasti yhdessä.

”Mietimme paljon ääneen ja pohdimme porukalla, miten mikäkin homma paremmin hoituu tai miten potilaat missäkin huoneessa voivat.”

SPÄIllä tarjotaan aktiivisesti apua ja tukea. Kiireisimmän työkaverin tauotuksista huolehditaan. Kenenkään ei tarvitse jäädä ylitöihin kirjaamaan tai toteuttamaan määräyksiä. Potilaiden lisäksi huolehditaan työkavereista, päivän lopuksi usein kiitetään. Osastolla koetaan, että juuri hyvän yhteishengen ansiosta on selvitty kunnialla vaativistakin potilastapauksista, hankalista työolosuhteista (esimerkiksi jatkopaikkapula) ja pandemiasta.

Toisen työn ja osaamisen arvostus näky vuoden työyhteisössä luottamuksena. Se mahdollistaa myös epäkohtien esiin nostamisen, jolloin niihin voidaan puuttua. Esihenkilöiden ja työntekijöiden välinen arvostus näkyy molemminpuolisena mielipiteiden kyselynä, palautteen antona ja sujuvana vuorovaikutuksena.

”Me hoitajat konsultoimme toisiamme jatkuvasti työtä tehdessämme.”

Keskinäinen keskusteluyhteys kuvastaa paitsi arvostusta toisen ammattitaitoa kohtaan myös luottamusta toisen tietotaitoon. Valitsijaraadin mielestä SPÄIn hakemuksessa nostettiin hienolla tavalla esiin myös epävarmuus. 

”Tietämättömyyttä ei SPÄIllä tarvitse piilotella, autamme toisiamme ja selvittelemme asioita yhdessä. Yhteistyöllä autamme työkaveria saavuttamaan yhteisen tavoitteen; potilaan hyvän hoidon.”

Valitsijaraati haluaa korostaa sen tärkeyttä, että voittajatyöyhteisössä kouluttautuminen mahdollistetaan ja siihen kannustetaan. SPÄIllä työyhteisö kouluttautuukin aktiivisesti.

Mukana päätöksenteossa

Omat vapaa-ajan menot on SPÄIllä mahdollista sovittaa työhön. Myös sopivasta työaikaprosentista on mahdollista neuvotella. Työnkiertoonkin pääsee halutessaan.

Hakemuksessa tuodaan esille sitä, että hoitajan jokainen työvuoro sisältää päätöksentekoa potilastyössä, ja että siihen saa tukea työyhteisöltä. Lisäksi muutosten suunnitteluun otetaan koko työyhteisö mukaan.

”Ymmärrämme toistemme tärkeyden ja sen, että tarvitsemme toisiamme työstä suoriutuaksemme. Työt jaetaan tasapuolisesti ja kaikkia autetaan yhtä lailla.”

”Meillä pystyy kaikkein kokeneinkin hoitaja kehittymään, kouluttautumaan ja oppimaan uutta. Vastavalmistuneelle meillä on hyvät puitteet aloitella työuraa, kun tukea on saatavilla ja ilmapiiri on kannustava.”

Työhyvinvointiin kiinnitetään erityishuomiota ja yhteishenkeä huolletaan aktiivisesti.

Hyvän työilmapiirin merkitystä kuvaa se, että hoitajapulasta huolimatta henkilökuntatilanne on SPÄillä hyvä.

Lähijohtaminen on erityisen hyvää

Tällainen maininta hakemuksessa kiinnitti valitsijaraadin huomion ja ilahdutti suuresti. Esihenkilöiden pätevyys ja oikeudenmukaisuus mainitaan hakemuksessa monessa yhteydessä.

”Meidän työntekijöiden on helppo olla tyytyväisä lähijohtamiseen, kun esihenkilöt ovat osoittaneet olevansa reiluja ja kohtelevansa kaikkia tasapuolisesti. Työntekijät ovat sitoutuneita ja motivoituneita.”

”Meillä on myös kiva ylihoitaja, joka on kertonut olevansa ylpeä meistä.”

Itse työ on voittajatyöyhteisön mukaan monipuolista, haastavaa ja mielekästä.

”Meillä SPÄIllä on asiat hyvin, meillä on huipputyöpaikka.”

Onnittelemme TAYSin keskussairaalan sisätautien päivystysosastoa Vuoden työyhteisö 2023 -tunnustuksesta!

Valitsijaraatiin kuuluivat Suomen Sairaanhoitajien viestintäpäällikkö Eva Agge, toiminnanjohtaja Anne Pauna ja asiantuntija Anne Pienimaa.

Vuoden työyhteisö -kilpailuun osallistui yli sata työyhteisöä. Koska loistavia hakemuksia oli runsaasti, jaoimme myös viisi Hyvä työyhteisö -erityismainintaa.  Niistä olemme uutisoineet aiemmin tällä viikolla.

Jaamme näitä ja muita tunnustuksia, jotta sairaanhoitajan työn merkitys tulisi näkyväksi, ja jotta jäsenemme voisivat työssään entistä paremmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvää