Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Acendio kutsuu kevään 2019 konferenssiin

ACENDIO – The Association for Common European Nursing Diagnoses, Interventions and Outcomes, on yhteiseurooppalainen organisaatio, joka on perustettu 1995.

Sen tavoitteena on edistää hoitotyön ammatillista kieltä ja tarjota sairaanhoitajille koko Euroopan kattava verkosto, joka kehittää yhteistä kieltä kuvaamaan käytännön hoitotyötä.

Acendion nimestä voi jo päätellä, että työskentelemme standardoidun hoitotyön kielen puolesta. Suomen sairaanhoitajaliitto on kuulunut Acendioon sen alusta alkaen ja on Acendion Institutional Member.

Acendion toimintaa ja toimijoita

Olen kuulunut Acendion hallitukseen vuodesta 2011 (2011-2013 hallituksen jäsen, 2013-2017 rahastonhoitaja, 2017-2019 vice-president). Tuona aikana konferenssit on pidetty 2011 Madeiralla, 2013 Dublinissa, 2015 Bernissä, 2017 Valenciassa ja 2019 konferenssi tullaan pitämään Falunissa, Ruotsissa.

Aina kaksivuotisen toimikautensa aikana hallitus pitää neljä face-to-face kokousta. Viides kokous ja General Assembly pidetään aina konferenssin yhteydessä. Helmikuussa 2014 kokous pidettiin Helsingissä. Nyt 2018 helmikuun kokouksen pidimme Hollannissa, Alkmaarissa.

Kuva: Alkmaar 16.2.2018 (kuvan otti Ulla-Mari Kinnunen)

Acendion hallitukseen kuuluvat lisäkseni presidentti Fintan Sheerin Irlannista, sihteeri Jan Florin Ruotsista, rahastonhoitaja Nick Hardiker Englannista ja muut jäsenet Mariann Fossum Norjasta, Wolter Paans Hollannista ja Maria Müller-Staub Sveitsistä.

Kuva: Kokouksessa 16.-17.2.2018 (puuttuu Maria MS) (kuvan otti Ulla-Mari Kinnunen)

Konferenssin tieteellisessä toimikunnassa, jonka puheenjohtajana toimii tällä kertaa Maria Müller-Staub, on vuosien mittaan aina ollut myös suomalaisia hoitotyön tiedonhallinnan asiantuntijoita. Näin myös tällä kertaa. Konferenssitoimikunnan puheenjohtaja on aina järjestävän maan hallituksen edustaja, nyt se on Jan Florin.

Konferenssin järjestäminen on aina vaativaa, pitkäjänteistä ja suunnitelmallista työtä ja siksipä päätimmekin pitää konferenssikomitean virtuaaliset kokoukset aina kerran kuukaudessa.

Professori Kaija Saranto toimi Acendion hallituksessa vuodesta 2000 ja presidenttinä vuosina 2007-2011. Myös Anneli Ensio on osallistunut vuosien mittaan lukuisiin konferensseihin. Suomessa konferenssi oli vuonna 2009.

Meidän nursing diagnoses, interventions and outcomes eli hoidon tarve, hoitotoimet ja hoitotyön tulokset

Suomessa standardoitua hoitotyön kieltä edustaa FinCC-luokituskokonaisuus. Se on myös ainoa hoitotyön termistö, joka on hyväksytty THL:n ylläpitämälle Koodistopalvelimella. FinCC on laajassa käytössä Suomessa ja uusia käyttöönottoja on alkamassa.

FinCC käyttäjäkyselyjä on tehty kolmesti. Asiantuntijaryhmässä olemme parhaillaan kehittämässä seuraavaa versiota. Ennen sen julkaisua, lähetämme sen vielä tänä keväänä kommenttikierrokselle kirjaamisen asiantuntijoille eli hoitohenkilöstölle.

Hoitotyön ja hoitotyön kirjaamisen tulee olla näyttöön perustuvaa. Silloin kun käytössä oleva termistö perustuu tutkimukseen ja sitä myötä tieteelliseen näyttöön, voi sanoa, että kirjaaminenkin on näyttöön perustuvaa.

Kansainvälisesti hoitotyön kirjaamista tarkastellessa voi sanoa, että olemme Suomessa paljon edellä muita maita, meillä hoitotyön standardoitua kieltä on kehitetty jo yli 20 vuotta. Kehittämistyö on ollut pitkäjänteistä ja moniammatillista. Sitä on myös käytössä oleva luokituksen ylläpito.

Esimerkiksi Norjassa International Classification for Nursing Practice (ICNP) on käännetty jo useita vuosia sitten, mutta se ei ole heillä käytössä.  Myös Ruotsissa käännös on tekeillä. Kansainvälinen sairaanhoitajaliittohan eli International Council of Nurses (ICN) on tehnyt merkittävää työtä hoitotyön rakenteisen kirjaamisen ja erityisesti ICNP-luokituksen kehittämisessä.

Keskisessä Euroopassa käytössä on jonkin verran NANDA-diagnoosiluokitus ja ainakin testanneet ovat yhdessä NANDA, NIC-toiminto- ja NOC-tulosluokituksia. Vastikään joulukuussa vieraillessani Nashvillessä, sain kuulla, että Clinical Care Classification (CCC) -luokitus, johon meidän FinCC perustuu, on käytössä sillä tietyllä alueella yli sadassa Epic-järjestelmää käyttävässä sairaalassa. Voit palata näihin luokituksiin ja kirjaamisen kehitykseen niin Suomessa kuin kansainvälisestikin väitöskirjani alkuosassa.

Lähdetään yhdessä Faluniin!

Acendion konferenssin tiivistelmän haku (call for abstracts) on avattu. Katso ohjeet täältä. Tähän konferenssiin tarvitset kirjoittaa vain tiivistelmän, jolla ehdotat konferenssiin omaa suullista- tai posteriesitystä. Jatkossa saat tiedon, onko ehdotuksesi hyväksytty.

Voi lähettää tiivistelmiä 30.6.2018 saakka. Konferenssi on 28.-30.3.2019. Sen teema on: eHEALTH AND NURSING – Preparing the Profession for the Future.

Olet sitten opiskelija tai jo valmis sairaanhoitaja, lähde rohkeasti mukaan. Lähdetään edustamaan Suomea isolla porukalla. Voit hakea osallistumiskuluihin Sairaanhoitajaliiton opintoapurahaa.

Kiitos Suomen sairaanhoitajaliitolle

Päätän Acendion hallituksen toimikauteni tulevaan Falunin kokoukseen. Kiitän jo nyt Sairaanhoitajaliittoa saamastani tuesta hoitotyön kirjaamisen kehittämisessä ja mahdollisuudesta edustaa Sairaanhoitajaliittoa Acendiossa. Tämä on ollut hyvä näköalapaikka. Nämä vuodet ovat olleet minulle valtavan suuri ja mieluisa kokemus. Olen saanut monta hyvää ystävää matkan varrella. Suosittelen kaikille kansanvälistä työskentelyä ja verkostoitumista.

Jos jotain saisi toivoa, toivon Sairaanhoitajaliiton herättävän henkiin sen aikoinaan toimineen Hoitotyön tiedonhallinnan jaoston. Sellainen toimii esimerkiksi Norjassa ja Ruotsissa. Hoitotyön kirjaaminen on olennainen osa potilaan hoitotyötä ja yhdessä ponnistellen saamme Suomeen yhtenäisen kansallisen hoitotyön kirjaamismallin. On tärkeää saada asiantuntijat puhaltamaa yhteen hiileen.

Olethan myös tietoinen Sairaanhoitajaliiton hoitotyön tiedonhallinnan erityispätevyysnimikkeestä, jota voit hakea, jos omaat tämän alueen asiantuntemusta. Voit lukea siitä lisää myös Pia Liljamon, Outi Ahosen, Anna Suutarlan ja Kaija Sarannon artikkelista. Tähän mennessä hoitotyön tiedonhallinnan erityispätevyysnimikettä on myönnetty  kuudelle henkilölle. Yksi heistä on Anne Kuusisto, joka puolusti 9.2.2018 Sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon väitöstyötään ”Potilaan hoidon jatkuvuuden turvaaminen sähköisen hoitotyön yhteenvedon avulla”. Myös hoitotyön yhteenvedot tarvitsevat standardoitua kirjaamistapaa.

Tutustu myös Sairaanhoitajaliiton sähköisten palveluiden strategiaan vuosille 2015-2020.

Acendion toimintaa voit seurata sen nettisivuilla, Facebookissa ja Twitterissä.

Ulla-Mari Kinnunen
TtT, ESH, yliopistonlehtori
FinCC-asiantuntijaryhmän puheenjohtaja
Sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinto
Sosiaali- ja terveysjohtamisen laitos
Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta
Itä-Suomen ylipisto
Yliopistonranta 1E (Snellmania, D-porras)
PL 1627, 70211 KUOPIO
+358 403553953